
Ето как се прави тестото за мекички, бухтички и кифлички, което полудява и се ползва дни наред!
Днес от ТРГ ще ви представим рецепта за тесто, което можете да използвате за различни сладкиши или други ястия.
Тестото е особено полезно, тъй като може да стои няколко дни, така че да го използвате, когато ви потрябва. Варианти има много, но тази рецепта е домашна и проверена.
Необходими съставки:
1 кг. брашно
1 прясна мая
1 супена лъжица захар
2 яйца
2 кисели млека
1 бакпулвер
½ л мляко
За сладко тесто 2 супени лъжици захар
За солено тесто 2 лъжички сол
Начин на приготвяне:
Първо в 200 мл. топло мляко се разтваря маята и лъжица захар и се оставя да втаса. Заедно смесете брашното, маята, яйцата, киселото мляко, бакпулвера, останалата част от млякото и захар или сол, ако е необходимо.
Покрийте с кърпа и оставете за половин час да втаса на топло.
Тестото може да се съхранява в хладилник до 7 дни, затова го поставете в смазана с масло торба но по-голяма, тъй като тестото още ще бухне и добре я стегнете.
Изваждайте при необходимост, когато ви потрябва. Можете да правите и кифлички, така че допълнително ще използвате маргарин, с който ще намазвате в няколко слоя, докато месите тестото. Някои от идеите за това тесто са пица, кифли, питки, понички и какво ли още не … по желание.
Източник: Gzona