img

Есил Дюран: Възродителният процес беше като убийство, изнудиха ме да стана сътрудник на ДС

/
/
/
245 Views

На юбилея си певицата Есил Дюран представи песента „Аз те мисля родино“, изпълнявана от Лили Иванова. Тази песен е много емоционална за Есил, която я свързва с любовта към България и Възродителния процес, научи ТРГ.

За да се върне обратно в България след възродителния процес, когато от Исмигюл е трябвало да приеме името Силвия, Есил Дюран била принудена от ДС да подпише декларация за сътрудничество към службата.

„Заминахме насила за Турция със съзнанието, че никога няма да се върнем в България. Сбогуването с приятелите беше непоносимо мъчително, с роднините, които решиха да останат – сред тях и сестра ми. Случилото се за мен бе равносилно на убийство, Не можех да се примиря с факта, че никога няма да видя България. Това ме съсипа“.

За да се върне в България тя е принудена да приеме това, което и предлагат.

„Така се случи и моето т.нар. вербуване от ДС. Изнудиха ме. Беше мъчителен и труден момент, но няма от какво да се срамувам. Нека се срамуват онези, които са принуждавали хората да стигнат до подобно решение.

Вербуването стана в неутралната зона между Турция и България, нямах избор, исках да остана в България, това се случи на 2 октомври, две седмици преди да падне режимът на Тодор Живков“, разказва певицата пред „България Днес“.

Хотарена

Коментирай чрез Фейсбук
loading...

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!