img

Есенни неволи: кои кожни и ставни болести се влошават?

/
/
/
842 Views

Влажните и дъждовни дни все още не са настъпили, но пациентите пред кабинетите на лекарите са станали значително повече. И това не е само заради сезона на простудите. Кои кожни и ставни заболявания карат пациентите да реагират с по-висока чувствителност към есента?

Ревматизъм, артроза, артрит

Костите и ставите неслучайно се наричат вътрешен барометър. При ревматоидния артрит, артрозата, остеоартрита и артрита се увреждат не само те, но също така и нервните окончания. Когато влажността на въздуха се повиши, нервните окончания на засегнатите стави отичат, а понижаването на температурата причинява болка. Колебанията в атмосферното налягане променят налягането в кухината на ставата и ставната капсула, което дразни нервните окончания. Затова при промяна във времето костите на такива пациенти започват да “болят”.

Лечението на ставните заболявания е дълъг и сложен процес, който включва антивъзпалителни лекарства (включително хормонални), физиотерапия, ако е показано – лечебна физкултура. Най-важното е, че трябва да се провеждат под контрола на специалист.

Кожни заболявания (псориазис, екзема, атопичен дерматит)

Есента е и сезонът, в който се обострят и по-голямата част от кожните заболявания (екзема, псориазис и атопичен дерматит). Но ако пациентите с тежки заболявания на кожата са под постоянно лекарско наблюдение, не си струва да се безпокоят излишно от появата например на обриви. Но атопичният дерматит не трябва да се подценява – това не е просто детска болест, която с възрастта може да отзвучи самостоятелно, а едно от най-често срещаните и сериозни хронични заболявания, от което страдат над 600 хиляди души. Много е важно да се диагностицира болестта в ранен етап.

Първите признаци на атопичния дерматит са: зачервяване, сухота и сърбеж на кожата. По време на обострянето се появяват области със зачервяване с размити граници. Ако сърбежът не може да бъде овладян, на мястото на обрива могат да възникнат труднозарастващи, мокрещи ерозии. Съществува погрешното мнение, че обострянето на атопичния дерматит може да се “изтърпи”. Това е опасна заблуда. В някои случаи може да се наблюдава ремисия (подобрение), което понякога се случва спонтанно, но в повечето случаи подобрение се постига само в резултат на приложеното лечение.

Когато става дума за протичането на по-леките форми на заболяването, препоръчват се външни средства, с помощта на които заболяването може да се контролира. При умерено и тежко протичане честотата и продължителността на обострянията се увеличава до 3-5 пъти в годината и се превръща в сериозен проблем за пациентите, включително психологически: в повечето случаи те изпитват неудобство да излизат от дома си. Днес за такива пациенти има разработени нов вид препарати: биологична (таргетна) терапия, която въздейства на ключовите механизми на възпалението и дава възможност за бързо подобрение. За създаването на такова лекарство беше обявено наскоро, по време на Европейския конгрес по дерматология и венерология.
Здравето

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook