img

Експерт посочи кои горива у нас причиняват щети на колата за поне 10 000 лева

/
/
/
293 Views

Карането с такова гориво води до бавна смърт на двигателя, заяви Емил Германов, председател на сдружение “Съюз на автосервизите“, научи trg

Незаконните автомобилни горива имат повече сяра от стандартните. Това коментира Емил Германов, председател на сдружение “Съюз на автосервизите”. Карането с такова гориво води до бавна смърт на двигателя, допълни той.

“При изгарянето на горивото се получава сярна киселина, която разваля филтри, клапани и турбокомпресори. Стойността на ремонта стига до 10 хиляди лева”, допълни още специалистът. В България над 80% от колите са над 15 години, което показва, че по пътищата у нас има стари и опасни коли, които застрашават живота и на останалите участници в движението, каза още Германов.

Заради това според него е добре да се забрани вноса на коли над 10 години.

В страната има над четири милиона автомобила от тях над 10-годишни са 3,5 милиона или 86%. А 1,5 милиона са над 20-годишни. Всяка година у нас се регистрират около 300 хиляди автомобила, но от тях само 10% са нови.

“В страната има около 5700 автосервиза, но 80% са в сивата икономика и не плащат данъци и осигуровки. Няма никакви изисквания за дейността на автосервизите и всеки може да почне да поправя коли. А търговията с резервни част е система за разкомплектоване на крадени коли”, каза Германов.

В тази връзка за обществено обсъждане беше качен закон за пътните превозни средства, с който се въвежда режим за регистрация на сервизите, пише Блиц. Но той още не е приет от Министерски съвет, уточни експертът. В нелегалните сервизи цените са два три пъти по-ниски отколкото при тези, които плащат всички налози.

Заради това легалните сервизи са принудени да правят компромиси с качеството, за да могат да се конкурират със сивия сектор. Автосервизи от години искат да бъде приет закон, който да регламентира дейността им, но досега това все още не се е случило.

flagman

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook