img

Джок Полфрийман съди България за 1 милион евро в Страсбург

/
/
/
415 Views

Австралийският убиец Джок Полфрийман води дело срещу България за 1 милион евро в Европейския съд по правата на човека в Страсбург, научи ТРГ.

Новината за готвено дело дойде от шефа на Българския хелзински комитет Красимир Кънев, който в понеделник участва в предаване на радио Ей Би Си в родината на килъра.

От думите му стана ясно, че семейството на Полфрийман, както и самият престъпник, събират материали за внасянето им в съда като основното обвинение срещу държавата, освободила го с цели 7 години предсрочно, е, че го държи неправомерно в центъра за бежанци в Бусманци, както и че не му е вдигнала забраната за напускане на страната.

Сумата, която юристи от БХК обсъждали, била баснословните 2 милиона лева.

Джок Полфрийман съди България

Днес стана ясно, че премиерът на Австралия Скот Морисън е бил сезиран за казуса с неговия поданик и е обявил пред местните медии, че ще се заеме с него лично. По-рано външната министърка на страната Марис Пейн за пореден път обяви разочарованието си от това, че Полфрийман все още не е напълно освободен, като отново заговори за срещата си с българската си колежка Екатерина Захариева миналата седмица в централата на ООН в Ню Йорк и обяви, че я е предупредила за „неправомерни“ действия на страната ни спрямо Полфрийман.

Любопитното обаче е, че Захариева категорично отрече да е имало такъв разговор. Вицепремиерът допълни, че е посъветвала австралийския дипломат №1 да се обърна по законов ред към консулството си у нас. До момента обаче това не се е случило.

Иначе в гастрола си в австралийското радио Кънев, който не е юрист, обяви, че всичко около сагата с килъра на 20-годишния Андрей Монов у нас било плод на вътрешнополитическите битки и дори си позволи да обвърже предстоящите местни избори с отказа Полфрийман да бъде пуснат от бежанския център. Той очаква ВКС да се произнесе в полза на убиеца, да потвърди определението на състава на Апелативния съд начело със съдия Калин Калпакчиев, да вдигне забраната за напускане на страната, както и да задължи МВР да изпълни незабавно заповедта за експулсиране.

В родната на Полфрийман Австралия обаче не го чакат с отворени обятия. Баща му Саймън Полфрийман вече няколко пъти обвини правителството, че не си е мръднало пръста да се опита да въздейства на българските органи така, че синът му да бъде пуснат от общежитието, като лично отправи апел към премиера да вземе мерки.

Лупа

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook