img

Джебчийки заработиха 5 милиона лева за ЧНГ

/
/
/
469 Views

Ударна бригада от ромки чевръсто шеташе по празниците в големите молове на страната, във влаковете София – Варна, София – Бургас, София – Видин и София – Петрич, по тържищата, коледните базари и на местата, където са събрани много хора по една или друга причина, научи ТГР.

Жените с ловки пръсти разчитаха, че в навечерието на Коледа и ЧРД хората масово излизат с големи суми у себе си, за да пазаруват, а освен това са и разсеяни. В такива дни дамите традиционно забравят да затварят циповете на чантите си, което допълнително улеснява крадлите, писа „Уикенд“.

В дните около Коледа и Нова година „работещите момичета” направили бизнес за 5 милиона лева, щипнати от джобовете на пазаруващите граждани. Най-разсеяни се оказаха жителите на Пловдив – под тепетата пропищяха стотици мъже и жени, излезли на разходка и пазаруващи в мола.

От чанта на дама били задигнати 5 000 евро, предназначени за подаръци. Госпожата едва не припаднала, като разбрала, че финикийските й знаци са се изпарили. Друга разсеяна майка се сбогувала с 10 000 лева, които незнайно по какви причини носела кеш в себе си. Усетила се, че портмонето й липсва едва когато тръгнала да плаща сметката си в изискан ресторант.

„Крадлите се движат на тумби. Добре облечени са, почти всички в китайско или турско „Версаче”, но са чисти и спретнати. Бих казал, че са като скенер. Могат да преценят финансите на човека и психическото му състояние от раз. Част от тях обикновено „бръмчат” из Европа, но сега са в България, за да се видят с роднините си по празниците. Понякога разговарят на френски или италиански помежду си. Има и испаноговорящи. Най-опитна е Сийка Саката от „Столипиново”.

Тя всъщност е много чевръста жена. По рождение е с три пръста на лявата ръка, но умело е превърнала дефекта в ефект. Пръстите използва като щипка, за да бърка в джобове, якета и чанти. Ако някой се усети, почва да плаче, да показва ръката си и да се изкарва мъченица. Намират се наивници, които й се връзват…

Изкарва луди пари от пътешествията си из Европа. Няколко пъти е била спивана, но винаги знае как да се измъкне. В Гърция например я бяха заловили с крадени пари. Тя казала на полицаите, че ги е изтеглила от уличен автомат и дори посочила машината. Бележката била хвърлила в кофа за боклук. Органите на реда в южната ни съседка й се вързали. Отишли да търсят в кофата, а тя драснала с бързината на див заек. Хитрушата има и дъщери, които също са въведени в бизнеса и работят из европейските столици. Има и син Чарлз, който кръсти на принц Чарлз, сина на английската кралица. Някъде към 36-38 си година спря да ражда. Иначе като нищо можеше да се появи още едно момиченце в рода й, кръстено Камила. Деяна вече има. И тя „жужи” като майка си. Изкарват куп пари, умело свалят часовници и златни накити”, разказва криминалист от Пловдив, който неведнъж е залавял легендарната джебчийкка.

Сийчето е гълтала и златни моменти, за да не ги намери полиция по време на обиск. Изключително ценена е в бранша и за това идва в България само по празници, разкриват запознати с делата й.

С джебчийство обикновено се занимават кланове, които имат благословията на мешерето. Най-оборотни и най-многобройни са представителите на калдарашите – най-богатите български цигани. Те живеят основно в София, Пловдив, Костинброд, Перник, Пазарджик, Червен бряг, Долни богров, Петърч, Левски и Плевен. Често джебчийството е съчетано с просия и проституция на черно, което връзва ръцете на ченгетата и предпазва от наказателна отговорност мургавите ни сънародници, освен ако не бъдат спипани на място.

Калдарашите имат завоювани територии в Париж, макар че част от представителите им във френската столица бяха принудително върнати в родината си през 2010-а. „Бръмчат” и в Мадрид, и в Рим. По неофициални данни в София „работят” около 500 джебчии, а в празнични дни броят им се удвоява и утроява.

Гольовците от Кюстендил също пуска добре „пипалата” си по портфейли. Въпросният клан има свой бизнес и във Виена и според слухове реализира печалби за милиони евро от ръчните си умения.

Представители на Гольовците отскачали и до съседна Сърбия, но там не им провървяло. Кюстендилски ром бил жестоко наритан в Белград с обяснението, че не е желателно да се мотае на коледния базар, защото можело да бъде хвърлен в река Сава. Други негови събратя имали подобни премеждия в западната ни съседка, но пък в Гърция намирали мегдан за изява.

Бургуджийските кланове основаха столица на телефонните измами във Ветово, но успоредно с „ало” далаверите движат и канали за износ на жени в Холандия, занимават се и с дребни кражби. Румъния имат за своя втора родина и често мургавелки биват изпращани на „стаж” из градския транспорт на Букурещ.

Кланът на цоцоманите също въртял голям оборот от кражби и сводничество. Негови членове вършеели от Кюстендил до Видин, където преди години били изградени и няколко циганска замъка с високи дувари, камери и прислуга. Роми са замесени и в различни схеми за източване на ДДС. Средно на година те дърпат от държавата по около 40 милиона лева, твърдят експерти.

 hotarena.net

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook