img

Директорът на НАСА: Сблъсък с астероид е напълно възможен!

/
/
/
730 Views

Учени и инженери от НАСА изчисляват вероятността небесно тяло да удари планетата, разбра TRG.

Директорът на НАСА Джим Брайдънстайн вярва, че потенциален сблъсък с астероид, насочен към Земята, не е просто филмов сценарии. „Хората трябва да разберат, че това не е Холивуд“, заяви той на конференция.

След инцидента на 15 февруари 2013 г. в Челябинск, Русия, при който пострадаха над 1 600 души, стана ясно, че Земята има нужда от защита срещу астероиди. За последните 100 години има 3 такива случая, изтъква Брайдънстайн. „Иска ми се да кажа, че тези събития са изключения, но не мога“, добавя той.

Интерес ще представляват само астероидите, чиято орбита ги доближава на по-малко от 50 000 милиона километра от Земята и са в размер от 140 метра в диаметър и по-големи.

Астрономите откриват подобни обекти постоянно: само през тази година са засечени 700. Общият им брой надхвърля 20 000, казва Линдли Джонсън, експерт по планетарна защита от НАСА.

Част от усилията на НАСА са насочени в проекта DART (Double Asteroid Redirection Test), който има за цел да предпази Земята от точно един такъв потенциален сблъсък. Проектът ще се осъществи през юни 2021, като целта му е да се сблъска нарочно с приближаващ се астероид, отклонявайки пътя му.

Очаква се апаратът на DART да достигне целта си през октомври 2022 г., когато тя се намира на 11 млн. км от Земята и е 800 метра в диаметър.

По публикацията работи: Габриела Джекова / ДНЕС.бг

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook