img

Дъщерята на Мая Манолова вади 100 000 евро за лукс имот на пъпа на София: Сделката е под пазарната цена – съмнения за укрити данъци

/
/
/
844 Views

Луксозен имот в една от най-хубавите, известни и скъпи кооперации в идеалния център на София притежава дъщерята на Мая Манолова – Ралица, научи ТРГ.

Едва на 21 години щерката на омбудсманката е извадила от някъде 100 хил. евро, за да си напазарува цял етаж на топ локация в столицата!

При това платената сума се разминава значително с реалната пазарна цена на топимота.

Документи разкриват, че през 2007 г. 21-годишната наследница на Мая Манолова, която по това време е безработна, купува в супер центъра на София просторен офис. Става дума за целия пети етаж на сградата на ул. „Алабин“ 56, ет. 5, купен в съдружие с още трима собственици. Младата Ралица изважда отнякъде близо 200 хил. лв. и придобива 100 кв. м. от общо 346 кв.м., колкото представлява площта на целия етаж.

Проверка на агенция ПИК установи, че декларираният материален интерес по тази сделка е 196 583 лв. – или 100 000 евро. Интересно е откъде едно 21-годишно момиче, безработна студентка, има толкова пари, с които да придобие луксозни площи в центъра на София.

С този въпрос със сигурност трябва да се заеме прокуратурата, както и антикорупционната комисия КПКОНПИ, тъй като и майката и дъщерята имат вземане-даване с държавата и трябва да е ясно откъде изкарват парите си.

Тежки зависимости и закононарушения разследващите органи трябва да търсят обаче не само в произхода на парите на 21-годишната студентка, извадила в брой 200 бона, но и около самата сделка, сключена на подпазарна цена.

Справка на ПИК в сайтове за продажба на имоти от 2007 – 2008 г. показва, че реалната цена на квадратен метър на офис в топцентъра на София е малко над 4000 лева. Простите сметки показват, че в случая с офиса на дъщерята на Мая Манолова сумата, за която би трябвало да бъде закупен, е около 400 000 лева. Или два пъти повече от обявената.

Още повече, че се касае за емблематична сграда срещу хотел „Рила“ с богата предистория.

Остава неясно дали наистина Ралица Манолова е платила имота толкова евтино, или сделката е изповядана по данъчна оценка, за да може да се намали нейната стойност и така да не се налага да обяснява откъде е взела на 21 години не 200, а цели 400 000 лева.

Както и разбира се, за да се укрият дължимите данъци към държавата върху реалната стойност на имота.

При първия случай възниква въпросът кой и защо продава топ имот в центъра на София на половин цена на дъщерята на Мая Манолова. Оказван ли е върху продавача натиск, или има друга причина, за да продаде той имот на цена, която е два пъти по-ниска от реалната.

Ако пък сделката е изповядана по данъчна оценка, тогава логично трябва да се запитаме дали Ралица укрива доходи и откъде разполага не с 200 000 лева, а с цели 400 000 лв. едва на 21 години.

А може би парите за тази покупка са на самата Мая Манолова и тук възникват още няколко важни въпроса – какъв е произходът на тези средства, декларирани ли са, от каква дейност са, платени ли са данъци по тях и т.н. Все важни въпроси, на които Манолова трябва да даде отговори и в качеството й на обмудсман на републиката и като евентуален кандидат кмет на София с морални претенции.

Разследването на агенция ПИК установи, че днес в имота на дъщерята на Мая Манолова е разположен Център за изследване на отбраната и сигурността, който се ръководи от половинката на омбудсмана – Ангел Найденов. В тази връзка проверката на разследващите трябва да установи и още нещо – плаща ли Ангел Найденов наем на доведената си дъщеря, има ли документи за това, отчетени ли са приходи и данъци.

Изключително любопитна е ситуацията и с купувача на другите 100 кв.м. от същия имот на ул. „Алабин“ 56, ет. 5. Това е фирма „Нупсън“ ООД, регистрирана в Пловдив.

Нейни собственици са Мария Капон и нейният съпруг Емил Моис Капон.

Припомняме, че Мария Капон през последните седмици се появи в публичното пространство с пореден неуспешен опит да буни властта – този път с протести край Сливен заради африканската чума по свинете, свикани от шефката на партията й в града.

Капон е позната и като съдружничка на бащата на фалшивите новините Арман Бабикян. Двамата заедно преди години искат сумата от цели 3 млн. лв. от тогавашния кмет на София Бойко Борисов за „пиар“ услуги. След отказа му да плати, дуото Капон-Бабикян се ожесточава и организира акции срещу ГЕРБ и Борисов, които освен протести с приближени техни хора, включват и сайтове за фалшиви новини, разпространявани със скъпи онлайн кампании, с които манипулират обществото.

В сайтовете на Капон и Бабикян, за разлика от Борисов, Мая Манолова е положителна героиня и има ореола на същинска Пепеляшка. При това омбудсманката често е флагман на менте протестите и акциите на Капон и Бабикян, затова не е никак чудно, че дъщеря й е купила въпросния тузарски имот в топ центъра на София именно с дружката на майка си.

Странното съвпадение обаче следва да заинтригува и прокуратурата и да стане ясно какви плодове дава дружбата между Капон и Манолова, с чиято дъщеря и мъж дели офис в центъра на София.

Както и какво е участието на омбудсмана с действията на рекетьорката на премиера, или още по-лошо – с нейния съдружник Арман Бабикян, който бълва измислици срещу публични личности и срещу властта в менте сайтовете си.

Подобни манипулации не са далечни и на самата Манолова, който спретна най-скандалния и до днес комплот в държавата покрай аферата „Костинброд“. Дали адвокатката и дружка на братя Галеви крои подобни планове и за предстоящите избори в отбор с Бабикян и Капон, трябва да стане ясно от сериозна проверка на прокуратурата. Предстои ПИК да сезира разследващите органи.

ПИК

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook