img

Държавата прикрива над 200 смъртни случая от наркотици годишно: Като причина за смъртта се изписвало „сърдечна недостатъчност“

/
/
/
527 Views

Държавата ни умишлено прикрива над 200 смъртни случая годишно в следствие на наркотици, научи trg

За това алармират граждански организации, които работят по темата. Българското либертарианско общество и движение „Промена“ изразиха своето несъгласие с готвената Национална стратегия за наркотиците 2019-2023, по която тече обществено обсъждане.

Основните мотиви за противопоставянето на стратегията са доказаните неверни данни, на които тя стъпва. От години Европейският съюз и граждански организации обръщат внимание, че страната ни няма методика, нито нужните технологии за адекватно водене на статистика за смъртността по причинители и се подават измислени данни.

Така например, според данните на НСИ, през 2018-та година няма нито един смъртен случай в България от наркотици, а в предходните години са регистрирани значително по-малко от съседните ни държави. При всички подобни случаи се, като причина за смъртта се пише „сърдечна недостатъчност“ и така държавата прикрива тоталния провал на предишните три стратегии по наркотиците.

Заглушавайки протестите на гражданското общество, тихомълком се опитва да приеме и четвърта – същата като предишните.

Проблемите в стратегията са много и всеки един от тях е достатъчна причина тя да бъде оттеглена, смятат от гражданските организации. В нея не са заложени алтернативи на наказанията в случаи на дребно притежание на забранени вещества, отново оставяйки България като единствената държава в ЕС, която все още не е въвела такива. Това задръства съдебната система с дела за по една цигара трева, а постоянно 10% от общия брой затворници са зависими хора.

„Това безспорно е най-скъпия и неефективен начин за третиране на този проблем“, смята Димитър Карагегов, основател на Liberty 420 – кауза, която се бори за осъвременяване на наркополитиката в България. „Имаме примери от 26 държави-членки. Примери, които работят, изваждат тези хора от проблемите на наркотичната зависимост, без да разбиват животите им в затвора. Никой не може да ни даде отговор, защо България не следва европейските практики“.

В изготвянето на стратегията не са допуснати граждански организации, въпреки че покана към тя е била отправена и даже са изпратени конкретни кандидатури.

От движение „Промяна“ коментираха, че Националният съвет по наркотични вещества продължава да работи скрито, непрозрачно и в тотален противовес с обществените настроения и интерес. Така, например, са игнорирани дори предложения, идващи от самите членове на съвета, за осъвременяване на лабораториите, които тестват вещества, за да може да откриват нови, „дизайнерски“ дроги в кръвта на потърсилите спешна помощ. Вместо това няколко десетки хиляди лева ще бъдат похарчени за мобилно приложение, кръгли маси и календари.

лупа

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook