img

ДАНС обръща хастара на имотния пазар, всяка сделка над 10 000 евро ще се гледа под лупа

/
/
/
149 Views

ДАНС започва да сведи изкъсо имотния пазар, научи ТРГ. Брокерите на недвижими имоти трябва да докладват всяка сделка над 10 000 евро. Това ще стане, ако се приемат поправките в Закона за мерките срещу изпирането на пари, които вече са представени за обществено обсъждане.

След приемането на новите поправки, търговците на антики и картини трябва да проверяват клиентите си и да уведомяват ДАНС за сделки над 10 000 евро. Поправките слагат край и на анонимните сейфове и касетки в банките, пише „Стандарт“.

Видните политици, които заемат различни длъжности в управлението, ще бъдат вкарвани в списък, който ще се предоставя на Европейската комисия, предвижда още законопроектът.

Предлага се нов нов чл. 36а в действащия сега норматив за прането на пари, според който ще се съставя списък на въпросните личности.

Освен това се задължават държавните и местните органи, институциите и ведомствата, в които политиците заемат съответните длъжности, да предоставят в срок необходимата за списъка информация на дирекция „Финансово разузнаване“ в Държавна агенция „Национална сигурност“. Аналогично задължение ще бъде въведено и за международните организации с централи на територията на България, където се заемат длъжности, попадащи в обхвата на чл. 36, ал. 2 от Закона за мерките срещу изпирането на пари.

Предвижда се също така мерките срещу прането на пари да обхванат и хората, които предоставят услуги за обмяна между виртуални валути и признати валути без златно покритие, както и доставчиците на портфейли, предлагащи попечителски услуги.

С новия закон вече никой няма да може да поддържа анонимни сметки или депозитни сертификати на фиткивно име, нито да наема подобни сейфове.

Търговците на антики, картини и предмети на изкуството вече ще трябва да уведомяват ДАНС, ако сделката надхвърля 10 000 евро. Лица, които търгуват или действат като посредници в търговията с произведения на изкуството, включително, когато това се извършва от художествени галерии и аукционни къщи, когато стойността на сделката или на свързаните сделки възлиза на или надвишава 10 000 EUR или тяхната равностойност в друга валута, трябва да подават сигнали до ДАНС, гласят промените.

Арт търговците ще трябва да проверяват клиентите си и при дори най-малките съмнения да информират съответните институции.

Счетоводителите и консултантите, особено тези в областта на данъчното облагане, също ще трябва да подават информация до разследващите органи, включително и до ДАНС, ако имат и най-беглото подозрение, че някой се опитва да източи ДДС от хазната.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук
loading...

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!