img

Д-р Владислав Пакеров, кардиолог разкри сигналът, който показва, че сте изкарали Ковид 19

/
/
/
320 Views

„Това, което може да ни наведе на мисълта, че има нещо притеснително в кръвната картина, е ако има останал висок брой на левкоцити или пък драстично понижен брой на левкоцитите.

Ако има висок брой на левкоцитите, означава, че инфекцията още продължава, но човек след преболедувани 14 дни, не е заразен, не е болен.

А драстично ниският брой на левкоцитите означава понижен имунитет и нисък имунитет отговор, което може да наведе на мисълта за консултация и с хематолог“, това разясни специалистът.

„Пълната кръвна картина с „C-реактивен протеин“ и ренгенова снимка на белия дроб и сърцето, както и ехокардиография, са първите и най-важни изследвания, които трябва да си направи всеки пациент, преболедувал Covid-19 в домашни условия“, каза пред БНР д-р Владислав Пакеров, интервенционален кардиолог в Аджибадем Сити Клиник – ДКЦ Младост.
реклама

По думите му тестът за антитела се прави 20 след преболедуването, но може да се направи и по-късно.

Други важни изследвания са ренгенова снимка на сърце и бял дроб и ехокардиография, за да се оцени имали засягане на сърдечно-съдовата система:

дали е засегната перикардната обвивка на сърцето с образуване на изливи,

дали има засягане на мускулната тъкан на лявата камера – миокардит, ако в ренгеновата снимка на белия дроб има данни за незатихнали възпалителни промени, може да се направи компютърна томография на бял дроб,

при по тежко преболедувалите може след три месеца да се направи ядрено- магнитен резонанс на сърцето.

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook