img

Д-р Мими Виткова: Защо 7000 инвалиди остават без личен асистент?

/
/
/
362 Views

Управляващите търсят причината за оставането на 13 000 инвалиди без асистент в закона на Мая Манолова за личната помощ, който е от лятото на 2019 г. 

Ако този закон има дефекти, защо управляващото мнозинство го гласува? Това попита   бившият здравен министър д-р Мими Виткова, научи trg.

„Националната програма, по която 6000 българи с увреждания ще получат асистенти, защо не е приета по-рано, за да няма прекъсване в началото на годината? Какво правят тези хора от декември до март? Има толкова много въпроси, които стоят без отговори”, смята д-р Виткова.

„Как така са определили бройката 6000 човека да имат помощници? Останалите 7000 души какво ще правят?”, продължи с въпросите бившият здравен министър.

По думите й Законът за личната помощ се приема с цел да коригира дефектите, които се виждат след 2017 г. В същото време има обвинение, че той е създал проблемите. „Видно е, че той не е създал проблемите, но не ги е решил”, категоричен е медикът.

Вчера правителството отпусна 16 млн. лв. за финансиране на Националната програма за домашна грижа. Парите са част от националния план за заетост за 2020 г. на обща стойност 73 млн. лв., разясни социалният министър Деница Сачева.

Програмата ще осигури асистенти за 924 души с тежки увреждания и 4977 души над 65 години, които не могат да се обслужват сами. Хората, за които ще бъдат осигурени асистенти, вече са подбрани и няма да има кандидатстване. Програмата се очаква да заработи от 1 март.

Лупа

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook