img

Д-р Емилова алармира: Кетоновата диета е опасна, може да доведе до инфаркт, инсулт, ослепяване

/
/
/
2048 Views

Популярната диетоложка д-р Людмила Емилова реагира остро срещу все по-популярния диетичен режим – т.нар. Кетонова диета, научи ТРГ.

Тя е изключително нашумяла в цяла Европа, включително и у нас. Според д-р Емилова обаче приема на толкова много животински мазнини може да се окаже фатален за организма. В интервю, пиблукувано в днешния брой на в. „Уикенд“, Емилова препоръча на хората, които са на Кетонова диета, час по-скоро да я прекратят, преди да се е случило нещо лошо с тях.

„Всяка година излизат нови диети на мода. През последните месеци доста българи залагат на кетоновата диета. Изобщо не им я препоръчвам. Научно доказано е, че тя силно уврежда здравето. Надявам се, че ще бъде сменена с нова. Обикновено така става – беше на мода диетата на Аткинс за отслабване – прием предимно на животински храни, после тази на Дюкан – страхотен бум направи този колега французин, въпреки че имаше много резерви и критики към режима“, казва д-р Емилова.

„Кетоновата диета е вредна, защото се приемат твърде много животински мазнини. Създава се среда от ацетон, кръвта и урината стават кисели. Всички химични и нехимични процеси в организма започват да се извършват в една силно кисела среда, което изобщо не трябва да се допуска. Киселата урина води до отделяне на кристали и образуване на камъни в бъбреците, камъни в жлъчния мехур. Мазнините пък водят до запушването на артериите, респективно до инфаркт, инсулт, ослепяване.

Увреждат се малките артерии на бъбреците. Стига се до бъбречна недостатъчност. Колкото по-дълго време се прилага такава диета, толкова по-тежки са последиците за индивида. Може да се стигне и до ампутация на крайниците. Вече познавам няколко българи, които сериозно пострадаха от този режим“, алармира Емилова.

Тя не отрича, че с Кетоновата диета бързо се свалят килограми. Според нея обаче цената за здравето е жестока.

„Иначе да, бързо се свалят килограмите, което повечето хора целят. Тава е така, защото животинските продукти не съдържат въглехидрати, но пък се увреждат органите. В момента доста българи са на кетонова диета. Дори млади мъже, които нямат сериозен проблем с теглото, я практикуват. Дано се осъзнаят по-рано и прекратят това безумство“, казва д-р Емилова.

Срещу кето-диетата възразяват отдавна и редица други специалисти по хранене.

Флагман

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook