img

Чудите се дали има нещо по-мръсно от седалката на тоалетната? Има и вие го използвате постоянно!

/
/
/
988 Views

Учените взимат проби от три различни марки мобилни телефони, за да тестват нивата на аеробни бактерии и мухъл. При всички екраните са с високи нива на бактери. Единият е с 100 колонии на квадратен сантиметър, вторият с 40, само третият е с 12. В сравнение, мишката на компютъра има по 5 бактериални колонии на квадратен сантиметър, докато тоалетната чиния съдържа около 24.

„Трите екрана, които проверихме, бяха почти четири пъти замърсени, отколкото „гърбовете“ на телефоните, коментира Гари Бистън от екипа на проучването.

 

Oбезспокояващо високитe нива на бактерии, плесени и дрожди, не се намират само по екрана на телефона. Други проблемни области са „гърба“, бутоните за звука и заключване/отключване, както и слушалките, някои от които поставяме в ушите си почти всеки ден. В същото време проучването установява, че един козметичен несесер, който не е почистван от няколко месеца, съдържа близо 24 бактериални колонии на квадратен сантиметър, докато старата четка за грим е с по-високи нива на мухъл и само 0.4 бактериални колонии на квадратен сантиметър.

Високите нива на микроби по мобилните телефони, таблети и други наши вещи, които употребяваме ежедневно, могат да причинят някои кожни проблеми, обяснява д-р Ширин Лакхани. По думите му, мобилните, които допираме до кожата на лицето ежечасово, водят най-често до акне и възпаление. Мръсотиите по екрана запушват порите, а отделно топлината на устройството е идеалната среда за размножаване на бактериите.

За да намалите риска от заразяване с различните видове бактерии, трябва да почиствате редовно телефона си с мокра кърпа с по-високо съдържание на алкохол или специален дезинфектант за електронни устройства, съветва специалистът.

Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook