img

Чипекве – чудовището, което яде хипопотамите в конгоанска гора, голяма колкото Франция

/
/
/
553 Views

В долината на Конго се намира огромната гора Итури, която и днес продължава да бъде източник на слухове за най-невероятни същества. Тази гора, на чиято територия може да се настани Франция, е пълна с блата и непроходими гъсталаци, ужасява дори племената, които живеят в нея, които се опитват да не се отдалечават много от бреговете на реката и да не отиват дълбоко в гората, ако не е абсолютно необходимо.

В тази гора живеят пигмеи, както и други племена ловци и събирачи, водещи почти примитивен начин на живот. От тях стана известно, че в гората Итури живее същество, наречено Чипекве. През 1907 г. известният ловец Г. Шомбург, който е виждал много различни животни и е обикалял много в Африка, отбелязва, че близо до езерото Бангвеулу няма хипопотами, въпреки че условията са най-подходящи за тези животни. След като попитал пигмеите, той разбрал, че хипопотамите са станали жертва на Чипекве, който лесно ги поглъщал и който изглеждал като носорог, имал само дълга шия.

Косвено доказателство за съществуването на Чипекве е провалът на учените с хипопотамите. Четири хипопотама били доведени до бреговете на езерото Бангвеулу с намерението да създадат тук тяхна популация. На първия ден един от хипопотамите изчезнал, а скоро след това и останалите. Трябва да се има предвид, че хипопотамът е голямо животно и няма познати хищници в природата, които биха могли лесно да се справят с четири възрастни от тях.

Биологът Пит е внук на друг учен на име Щайнер – той е първият, който описва и дори скицира Чипекве, като по този начин събудил любопитството на внука си. Щайнер описва Чипекве като същество, наподобяващо бронтозавър. Един ден внукът на Щайнер решил да отиде до езерото, за да намери създание, но малко преди началото на експедицията той се скарал със своя оператор. В резултат на това операторът не отишъл на експедицията и се обърнал към американското посолство, когато Пит не се върнал. Търсенето на експедицията не дало никакъв резултат.

През 1981 г. биолози от Чикагския университет открили следи от странно същество, снимали ги, но това се сметнало за уловка, която да привлече вниманието. През 1983 г. изследователи от Конго дори заснели Чипекве. Видеоклипът е с продължителност около десет минути, а съществото, което се вижда на него, наистина прилича на бронтозавър. Обаче съвременната наука е убедена, че бронтозаврите са били тревопасни. Зъбите им не биха могли да убият такова голямо животно като хипопотам. Въпреки това, в древността е имало хищник, наречен цератозавър, който приличал на бронтозавър.
pochivka.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook