img

Черна статистика: Към 2050 година мюсюлманите в света ще са колкото християните

/
/
/
665 Views

Християнството засега продължава да е водещата световна религия от гледна точка на броя на своите последователи, но ислямът бързо го догонва.

Ако сегашните тенденции се запазят, към 2050 година в света ще има почти еднакъв брой християни и мюсюлмани, а към 2070 година мюсюлманите ще са мнозинство. Това е прогнозата, съдържаща се в нов доклад, разпространен вчера от подразделение на американския изследователски център Пю, предаде ТАСС.

Според доклада през 2010 г. в света е имало около 2,2 милиарда християни. Те са били почти една трета (31 процента) от населението на Земята. За мюсюлманите съответните показатели са били чувствително по-ниски – 1,6 милиарда (23 процента).

Изповядващите исляма обаче живеят в най-динамичните от демографска гледна точка региони. Американските специалисти прогнозират, че през 2050 г. числеността на мюсюлманите ще се увеличи до 73 на сто от населението на света, а на християните с 35 на сто. При това положение сред 9,3 милиарда жители на нашата планета числеността на едните и другите практически ще се изравни: 2,8 милиарда мюсюлмани и 2,9 милиарда християни. Като около 40 на сто от последните ще живеят в Африка, южно от Сахара.

В Европа вследствие на миграцията, делът на мюсюлманите ще е около 10 на сто от общия брой на населението.

В някои страни, като Великобритания, Холандия, Франция, християните вече няма да бъдат мнозинство.

В САЩ ислямът ще стане второто по брой привърженици вероизповедание след християнството, изпреварвайки юдаизма. Делът на християните в Америка ще намалее от три четвърти на две трети.

Единствената голяма световна религия, за която Центърът Пю не очаква значителен прираст през следващите 40 години, е будизмът. Това се обяснява с факта, че будистите имат най-ниската сред вярващите раждаемост – средно по 1,6 деца на жена, докато при мюсюлманите и християните тези показатели са най-високите – съответно 3,1 и 2,7.

Любопитното е, че според доклада в света като цяло ще намалява делът на атеистите, агностиците и хората, които не се причисляват към никаква религия. Макар че в отделни страни – включително САЩ и Франция, делът им ще продължава да расте. Новият доклад на Пю е разпространен в навечерието на Великден, който католици и протестанти празнуват в неделя.

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook