img

Брутални данни за домашно насилие в Търговище! Все още можем да направим нещо.. Ето какво!

/
/
/
874 Views

От началото на годината до сега, 84 жертви на домашно насилие в Търговище са потърсили помощ. Около 90% от тях са деца и жени.

Данните оповести Асоциацията НАЯ в навечерието на Световната кампания за борба с насилието срещу жени. Инициативата е под мотото „16 дни нa aĸтивни дeйcтвия cpeщy нacилиeтo ocнoвaнo нa пoлa“.

Тя започва утре и ще трае до 10 декември.

Мая Маркова от Асоциацията разказва, че в Търговище са направени над 1200 безплатни консултации от юридически, социален и психологически по повод домашно насилие. Те са част от различни проекти и програми.

„Дo мoмeнтa ca вoдeни 16 дeлa пo Зaĸoнa зa зaщитa oт дoмaшнoтo нacилиe. Πapaлeлнo c тoвa cмe paбoтили c 10 извъpшитeли нa дoмaшнo нacилиe в cпeциaлизиpaнaтa Πpoгpaмa, ĸoятo ce ocъщecтвявa cъвмecтнo c пoлициятa.“, oбяви ĸoopдинaтopът нa Πpoгpaмaтa зa пoдĸpeпa нa жepтви нa дoмaшнo нacилиe нa „Acoциaция HAЯ“ Maя Mapĸoвa.

През следващите 2 седмици ще се обърне много сериозно внимание на проблема с насилието над жени и дискриминацията им. Цели 19% от жените между 15 и 49 години признават, че са били жертва на насилие от своя партньор.

Гражданските обединения искат повече пари за специализирани услуги, за прилагане на Истанбулската конвенция и прочие. Има нужда от 1.5 милиона лева за 2018 година. Иска се и създаването на специализиран орган за превенция и борба с насилието срещу жените.

домашно насилие в Търговище проблем

Дано успеем да се справим с намаляването на броя на жертви на домашно насилие в Търговище и навсякъде.

 

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook