img

Бракът на едно 6-годишно момиченце от Афганистан, който потресе обществото

/
/
/
1839 Views

Брак на 6-годишно момиче в Афганистан с мъж над 9 пъти по-възрастен от нея, в замяна на една коза и домашни провизии, провокира международно недоволство, както и гняв в самия Афганистан.

Момичето, на име Гарибгол, е била продадена да се омъжи от баща й, който живеел в крайна бедност, на молла Обех – местен религиозен лидер в село в провинция Херат на Афганистан, посочва Индипендънт. Баща й я дал срещу козел, чувал с ориз, захар и няколко литра олио за готвене на 55-годишния молла Сейед Абдулкарим, който е арестуван.

Бракът на момичета под 16-годишна възраст е незаконен в Афганистан, макар че законът в страната често не се спазва.

По последни сведения полицията издирва бащата, детето е предадено на майка му.

След сватбата, моллата настанил момичето да живее в друг регион в къщата на роднина, който първоначално помислил че е негова дъщеря, но след това заподозрял че не е така, защото го видял да я съблича. 55-годишният „съпруг“ признал, че момиченцето не му е дете, след което бил издаден на Службата за защита на правата на жените в провинция Гор, както и на полицията. От местна болница потвърдили, че детето е било малтретирано.

Вниманието на властите към случая е привлечено от местния журналист Фауад Ахмади.

Според него, над половината от браковете, сключвани в по-отдалечените провинции и райони на Афганистан, са незаконни. По данни на ООН 46.4% от браковете в Афганистан включват момичета под 18-годишна възраст. Разводите все още са проблем в страната.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook