img

Белградско издание скандално: Шопите в България са си чисти сърби и още през 1836 г. са искали Шоплукът да се се присъедини към Сърбия

/
/
/
254 Views
loading...
Цялото население до Кюстендил, Самоков и Искърското дефиле в България, както и това в Кратово, Враня, Ниш и Пирот, което нарича себе си шопи е чисто сръбско.

„В сръбския Шоплук, както и в този в България и Македония хората говорят на призренско-тимошкия диалект, който е част от сръбския език“, пише белградското издание „Телеграф“, цитирано от БГНЕС. В обширната публикация многократно се подчертава, че „шопите от край време са се считали за част от сръбското племе“.

„В известна степен шоп е обидно определение от страна на българите за сърбите… Шопите са имали собствено народностно /етническо – бел.ред./ съзнание, което ги отделя от българите и ги доближава до сърбите, с тези извън границите. Това не са „добри българи“ и поради тази причина непрекъснато са били под наблюдението на българските власти“, пише още изданието.

„По своето наречие и характер те и днес имат повече сръбски от български характеристики. Шопите се различават от останалите българи, както с характера, така и с традициите… Когато през 1836 г. те поискали присъединяване към Сърбия, шопите се определят като част от сръбския род и поради тази причина в централната част на Шоплука не може да бъде открита нито една джамия“, пише от „Телеграф“ и подчертава, че „всъщност известната „Шопска салата“ е чисто сръбска и произхожда от района на Босилеград.

Същото белградско издание преди ден публикува нова статия изпълнена с омраза към България, в която българите се определят като крадци на кралското имущество. В статията, която бе озаглавена „Да питаме българите къде се намира откраднатият сервиз за хранене на крал Петър“ е изпълнена с обидни квалификации за страната ни като – „мръсната българска ръка, окупаторските войски, окупаторският печат…“.

В текста се казва, че „през 1916 година българските окупационни войски са откраднали в сандъци „дизайнерския сребърен сервиз за хранене на крал Петър Караджорджевич“, който по онова време е струвал над 100 000 франка. „Всички тези предмети, които навремето са били собственост на сръбски кралски двор, днес принадлежат на българската държава“, пише още „Телеграф“.

 

Коментирай чрез Фейсбук
Оценете публикацията

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!