img

Български експерт-сеизмолог направи плашещо пророчество за зверски силен трус, който ще удари Гърция

/
/
/
886 Views

Румяна Главчева, експерт-сеизмолог, дописен член на БАНИ, дългогодишен ръководител на секция „Сеизмология” в Геофизичен институт (дн. НИГГГ-БАН) направи страшна прогноза за силно земетресение, което може да удари Гърция. Според експерт-сеизмологът земетресенията около Солун имат потенциал за магнитуд близък до 7 по Рихтер.

Ето какво каза още тя в коментар за Фокус:

„В понеделник, районът на Солун показа известна неголяма сеизмична активизация. Трус с магнитуд 4.5 бе регистриран на около 45 километра (км) изток-югоизток от града. Интересно е, че Европейският център оценява дълбочината на сеизмичния източник много близо до земната повърхност, само на 1 км. Налице са, обаче, различни оценки за дълбочината на онази част от източника, която е излъчила най-рано регистрираните вълни: Националната обсерватория в Атинския университет определя 13.5 км, германският център в Потсдам – 10 км, истанбулската обсерватория в Кандили – 9 км, а Американската геоложка служба – 5.2 ±4.9 км. Като се отчетат решенията и за последвалите слаби трусове, най-вероятната дълбочина е около 10 км.

Преглед на земетръсния каталог за района през последните 10 години извежда още 8 труса с магнитуд по-голям от 3.0. Най-сериозна е сеизмичната активност през 2010 година. Тогава се случват и 6 от земетресенията. Тази активност е провокирана от двойка земетресения с магнитуди 4.6 и 4.5. Останалите две събития са през 2017 г. и магнитудът им не достига дори 4.0.

Земетресението с магнитуд 4.5 се предхожда с 2 чáса от доста слабо земетресение с магнитуд 2.2-2.3. След него са регистрирани няколко вторични труса. Най-силните сред тях са 4 – с магнитуди между 2.0 и 2.9 според обсерваторията в Атина. Тук не цитираме оценки на Европейския център, тъй като Националната обсерватория в Атина предлага по-добри решения, почиващи на повече регистрации и с по-добро разпределение на регистрационните пунктове. Отбелязваме, че и земетресение с магнитуд 4.3, станало на 25 юни в същата област на Северна Гърция, бе предхождано, макар с цяло денонощие, от един твърде слаб трус. Има основание да се извърши сериозно проучване за повторяемостта на този ефект.

Трусът е усетен с интензивност до V степен на места. Слабо усетен е в Солун и на Халкидическия полуостров. Разломите в района Аполония могат да генерират много по-силни земетресения, както се вижда в историческия преглед на сеизмичността. Те, разломите, са свързани с планинските масиви в областта Аполония. Също като тях, ориентацията на разломите е северозапад-югоизток в западната част и запад-изток между езеро Волви и Полигирос. Новата активизация е локализирана в източната част.

В западната част са известни Солунските земетресения от 1978 година. Най-силното сред тях е с магнитуд 6.2 и епицентрална интензивност от VIII степен. Това земетресение, станало минути след 23 часá когато хората са по домовете си, е погубило 45-50 човешки живота, а броят на ранените според различни източници е от 100 до 220. Магнитудът на най-силното земетресение в района за XX век е над 6.5. Случило се е през 1932 година поради раздвижване по разлом Стратони, един от разломите с изток-запад направление (Павлидес и Транос, 1991).

 

Български експерт-сеизмолог направи плашещо пророчество за зверски силен трус, който ще удари Гърция

Земетресението е разрушило град Йерисос и няколко съседни села. Според документацията, броят на фатално пострадалите е 491 души, 10 хиляди остават без покрив. Еднометровата цунамна вълна, предизвикана от земетресението, не причинява допълнителни щети.

В района на активност – в северозападния дял на плочата на Егейско море – действат екстензионни (разтягащи) напрежения в направление югсевер. Именно те, причинявани от взаимодействие между Африканската и Европейската плочи, предизвикват описаните земетресения.

Източник: www.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook