img

Австралия ще бори с алкохол коронавируса

/
/
/
308 Views

Австралия ще бори с алкохол коронавируса, научи trg.

Не за тоалетна хартия, а за алкохол се бият в Австралия. От другата страна на екватора лекуват коронавируса с алкохол и не са в страх, че може да им свърши тоалетната хартия, а спиртните напитки. Гражданите на най-малкия континент в света щурмуват магазините и масово се запасяват със спиртни напитки, откакто бе обявена карантината. И въпреки че няма никакви доказателства, че последните лекуват заболяването, местните жители ударно купуват алкохол, което предизвика спешни мерки от страна на правителството.

Властите в Западна Австралия обаче бързо наложиха ограничения и дори се говори за въвеждане на сух режим, ако ситуацията продължи да се влошава. На всяко лице е разрешено да закупи до един стек бира или три бутилки вино. Също така може да вземе един литър силен алкохол или литър ликьор, но не повече от два продукта.

„Неспазването на тези условия може да доведе до санкции“, казаха днес представители на Асоциацията на магазините за алкохолни напитки в Западна Австралия, цитират от македонския портал „Либертас“.

Марк Макгоуан, премиер на страната заяви, че мерките са, с цел да се избегне домашното насилие по време на карантината. „Това е разумна мярка докато сме в извънредна ситуация. И е свързано с обществената сигурност и безопасност“, каза той в Пърт.

„Знам, че нашата общност е стресирана и не искаме хората да купуват безразборно подобни запаси. Видяхме, че това се случва с други хранителни стоки. Имахме доклади за цели колички с алкохолни напитки“, оплака се премиерът.

Макгоуан все пак заяви, че ограничението не означава забрана. И жителите практически могат да купят до 100 вида стандартни напитки на ден.

„Проблемите свързани с алкохола струват много ресурс на нашата здравна система. А ние не можем да си позволим да ги изразходваме по време на ситуацията с коронавируса“, додаде той.

В момента Австралия е затворила границите си и не приема посетители от други страни. А населението бори вируса по руски — с водка и уиски.

разкрития

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook