img

Австралия се мести, НАСА се опитва да разгадае феномена

/
/
/
736 Views

 

От космическия център „Ванденберг“ в Калифорния ракетата носител Falcon 9 изведе в космоса два апарата GRACE-FO (Gravity Recovery и Climate Experiment Follow-On). Те ще бъдат използвани за проследяване на непрекъснатото движение на водата на Земята, както и за изследване на промени върху и под повърхността на планетата, съобщава НАСА.

Мисията е съвместна между САЩ и Германия и ще продължи пет години. Заедно с нея бяха изстреляни и пет комуникационни спътника. Двата изследователски апарата са разположени на 490 км от повърхността на Земята и се движат със скорост 7.5 км в секунда. Двата спътника са на разстояние само 220 километра един от друг, което е оптималното разстояние за научните проучвания.

„GRACE-FO ще ни предостави уникални данни за това как функционира нашата сложна планета. Мисията има за цел да проследи ключови аспекти от движението на водата на Земята, което ще помогне за по-добри прогнози за очаквана суша, както и за по-качествена информация за използването на подпочвените води“, уточни Томас Зурбухен от НАСА, предаде „Дневник“.

Двата спътника ще провеждат още наблюдения как се променят ледниците и ще следят малките пожари в Амазонските тропически гори, които могат да унищожат повече гори, отколкото обезлесяването. Ще са наблюдава и Австралия, която се движи с 2-3 милиметра всяка година поради промени в центъра на масата на Земята, причинени от движението на водата. Първите научни данни се очаква да бъдат публикувани след около седем месеца, уточняват от НАСА.

<iframe width=“728″ height=“364″ src=“https://www.youtube.com/embed/HuhADctVPr8″ frameborder=“0″ allow=“autoplay; encrypted-media“ allowfullscreen></iframe>

Източник: fakti.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook