img

Арестуваните митничари си плащали, за да работят

/
/
/
212 Views

Арестуваните при мащабната полицейска акция цяла смяна митничари на ГКПП „Калотина” си плащали ежедневна лепта на своя началник, за да може необезпокоявани да прибират рушвети от преминаващи през граничната бразда със Сърбия пътници, научи trg.

Според показания, направени от част от задържаните над 30 митничари, всеки ден до шефът на митницата трябвало да пристигат 5 000 лева. Началникът на ГКПП „Калотина” също е сред арестуваните, а според информация на Lupa.bg този следобед са правени обиски в имотите му. Засега криминалистите не обявяват каква сума е открита при обиски в домовете на задържаните служители, сред които има и гранични полицаи.

Основният обект на рекет от страна на митничарите са били тираджиите, както и куфарни търговци. Митничарите си затваряли очите и за трафик на големи количества цигари. Според информация от близки до разследването, през ГКПП „Калотина” съществували няколко канала – за прекарване на огромни суми недекларирани пари към Сърбия, за оръжейни пратки, за трафик на културно-исторически ценности.

През границата минавали необезпокоявани даже и лица, които нямали право да напускат страната. Повечето от задържаните 30 митничари ще бъдат обвинени за корупция утре, анонсира главния прокурор Иван Гешев, който лично пристигна на Калотина, за да види какво са свършили хората му.

Засега не е известно дали арестуваните митничари и техния началник са замесени по някакъв начин със задържаните над 500 килограма кокаин, импрегнирани в кашони с лайм. Пратката бе задържана на тържището в „Слатина”, а един от получателите й се оказа Красимир Керемедчийски, който през 2001 г. е бил началник на софийската митница.

Лупа

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook