img

Араби взимат стволовите клетки на хиляди българчета

/
/
/
399 Views

Мистериозно изчезналите стволови клетки на хиляди български бебета ще се съхраняват в арабска тъканна банка.

Това е съобщил пред родители д-р Асен Пачеджиев, шеф на „Крио Център България” – клон на „Крио Сейв”, с когото 7500 български семейства са сключили договори за съхранение на генетичен материал от пъпна връв и кръв, научи trg.

Пробите бяха прехвърлени в Полша след като банката – майка фалира и около нея има куп скандали. „Д-р Пачеджиев ни посъветва да не бързаме да сключваме договор с тъканната банка в Полша, тъй като цялата база данни е при арабите и всички контейнери ще бъдат прехвърлени за съхранение в Дубай”. Това съобщи пред колегите от „Трафик Нюз“ една от майките, която е в групата, заминаваща за Варшава за среща с шефовете на РBKM (Polski Bank Komorek Macierzystych), част от Famicord Group -петата най-голяма клетъчна биобанка в света.

След като не са успели да открият надеждна информация къде точно са пробите, дадени на „Крио Център България”, десетина родители заедно с адвокат, журналисти и криобиолог ще бъдат във Вършава на 13 и 14 ноември, за да търсят на място контейнерите със стволови клетки от своите бебета.

Араби взимат стволовите клетки

Д-р Асен Пачеджиев е шеф на нашенския клон на фалиралата „Крио сейв“

На родителите е обяснено, че пробите ще се съхраняват в РВКМ пет години, въпреки че те са сключили договори с и „Крио Център България” за 20 или за 25 години. В момента „Фамикорд” няма юридически отношения със семействата. Затова те са готови да сключат 5-годишни договори, като това ще им струва по 98 евро на година. Полската банка е готова да съхранява пробите 20 или 25 г., колкото са контрактите с „Крио сейв”, твърди д-р Якуб Баран, шеф на полската банка.

Той е обяснил и защо в досиетата за 2018 и 2019 г. липсва информация за направени серологични изследвания на майчината кръв за хепатит, сифилис и ХИВ, за което съобщи д-р Евелина Цветкова от Изпълнителна агенция „Медицински надзор”. Тя каза, че заради липсата на тази информация, пробите са под карантина, а лицензът на „Крио Център България” ще бъде отнет.

Според д-р Баран, майчината кръв е пращана в лаборатория, за да бъде тествана. Но тъй като „Крио Сейв” не е плащала за иследванията, от лабораторията не са дали резултатите. За освобождаването им ще трябва да си платят семействата, което ще им струва по 60-70 евро. Въпреки че тази процедура по принцип влиза в общата сума от 6500 лева, която родителите плащат за съхранението на пробите.

Майките се питат защо след като „Крио Сейв” е знаела още през 2018 г., че няма да може да изпълнява задълженията си в следващите 20-25 г., е продължавала да сключва нови договори за съхранение на стволови клетки. Това е правил и българският клон начело с д-р Пачеджиев до март 2019 г.

Родителите са притеснени и дали пробите са запазени при толкова премествания, като това в Полша е третото поред. От „Фамикорд” уверяват, че са застраховали транспортирането. Проблемът обаче е, че има множество контейнери само с номера без имена и обратното – налице е името на семейството, но не и под кой номер се води.

Лупа

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook