img

АПОКАЛИПСИС: Изненадващо съкращават 250 000 българи от работните им места! Ето за какво още мълчат управниците

/
/
/
406 Views

250 хиляди работници ще бъдат съкратени, защото няма газ за бизнеса, предупредиха от Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев. Според министъра на енергетиката в оставка Александър Николов обаче газ имал, но разходите трябвало да се направят социално поносими.

Междувременно от ГЕРБ призоваха служебният кабинет да обяви търг за дългосрочен договор за газ – без руски и без посредници.

Само три танкера са договорени, но няма как да стигнат до България

“Обещаха ни 4 пъти по-евтин газ, а той поскъпна 2 пъти, но по-лошото е, че няма газ за бизнеса”, каза председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ) Васил Велев пред bTV.

Работодателските организации са попитали с отворено писмо от 27 юли какво следва, но не са получили адекватен отговор.

“Получихме неясни обяснения за някакви 7 танкера, които впоследствие се оказаха 3 до края на годината, но за сметка на това този газ не може да стигне до България, защото нито има слотове за разтоварване, нито има трасе, по което да пристигне газ. Даже и този газ да стигне до България, той не решава проблема, защото осигурява по малко от половината от недостига”, каза Велев.

По думите му липсата на синьо гориво за бизнеса ще доведе до съкращаване на 250 хил. работници.

“Ние сме по голям и украинци от украинците, които потребяват и транзитират руски газ. Ние сме по голяма европейците от французите, германците, австрийците и италианците, които използват по дългосрочните си договори руски газ. Ние се отказваме от по-евтиния с 1/3 минимум руски газ и търсим втечнен, който не можем да докараме до газопреносната мрежа на страната. За нашито търпение към безчинствата на управляващите ние ще си платим с глад и студ през тази зима”, коментира председателят на АИКБ.

Газ имало, но разходите трябвало да се направят социално поносими

На свой ред министърът на енергетиката в оставка Александър Николов бе категоричен пред БНТ, че природен газ има наличен. Сега трябва да се вземат такива решения, които да направят разходите за него социално поносими, посочи той.

Николов допълни, че има много варианти, по който да се предприемат действия за договорените танкера със синьо гориво за страната ни. Това включва алтернативни трасета за доставка или препродаване на количества.

“Изключително грозно е да се работи със страховете на хората предизборно, ама изключително грозно! Всъщност, ако има някой по-добро решение – през цялото време сме питали всички, всеки един да заповяда и да каже. Второто и третото карго с газ могат да бъдат разтоварени на алтернативни терминали. Дори и да не стане това, има механизъм да бъдат изкупени обратно или продадени с печалба за дружеството. Трябва да се търси гъвкаво и рационално решение към конкретния момент”, подчерта той.

Александър Николов коментира и думите на руския посланик у нас Елеонора Митрофанова, че Москва е готова да възстанови доставките на газ за България, ако страната ни плаща по схемата, предложена от “Газпром”.

Енергийният министър в оставка посочи, че Русия продължава да използва синьото гориво като оръжие за политическо влияние, вместо като енергиен ресурс.

ГЕРБ предлага да се обяви търг без посредници и без да е руски

“ГЕРБ решихме да призовем служебното правителство да обяви търг за дългосрочен договор за газ – без руски газ и без посредници. Диверсификацията в енергийната сфера няма алтернатива и задължително трябва да се случи”. Това съобщи пред БНР Деница Сачева от ГЕРБ.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook