img

Актьорът Димитър Маринов взел „Оскар“ с костюм втора употреба от 60-те години (вижте защо)

/
/
/
809 Views

Димитър Маринов, който е първият български актьор, който получи „Оскар,, отишъл на церемонията с кадифен костюм от 60-те години втора употреба, призна той в ефира на Би Ти Ви.

Той избрал това облекло заради снтиментален спомен от филм от това време.

„Много е вълнуващо да съм отново у дома – не скри вълнението си Маринов в ефира на Нова телевизия. – Трудно мога да го обясня. Едно обладаване е. Не ми се тръгва даже вече. Всички се майтапят, имаше приповдигнато настроение в самолета. Една жена в самолета ме разпозна. Дойде и ме поздрави. Благодари ми за гордостта, която съм и донесъл. Много ми се иска да се разходя по улиците на София сега.

Като млад ходенето пеша бе удоволствие за мен. Нямаше толкова коли. Кръстосвах цяла София – напред-назад. Парка на свободата.

Сега имената на улиците са много различни, има затворени улици. Хубаво е да обикалям и да си спомням. Винаги има носталгия.

На 3 март бяхме на тържество в консулството в Лос Анджелис. Народните танци, гайдите. Беше невероятно. Не ми се ядеше нищо. Много ми липсва. България е нарицателно в САЩ. Когато нещо не разбират, питат – на бъларски ли говориш. Не знаят за богатството на езика ни. Покрай „Зелена книга” науччиха много хора за България, което няма как да не ме радва”.

Маринов се върна и към големия момент – връчването на „Оскар”-а.

„Когато обявиха, нямах сили дори да се зарадвам – спомня си той. – Веднага отидох най-отзад. Такава бе инструкцията. Наложи се някой да вземе „Оскар”-а и Джулия Робъртс ми го подаде отзад точно на мен. После ми подаде и плика и ми каза: „Вашата реплика от филма ми е любима”. Беше невероятно и никога няма да го забравя.

Виго Мортенсен обаче направи големия момент. Той посочи българското знаме, с което бях. Така привлече внимание. След това разкопча сакото си и показа емблема на любимия си футболен отбор”. Само българско флагче той получи от служителка в българското консулство в Лос Анджелис. Тя самата го взела от бюрото на консула.

Маринов израсъл без баща. „Израсъл съм без мъжка фигура до себе си. И тя много ми липсваше. Винаги съм знаел, че съм осиновено и нямаше проблем“, призна в откровена изповед той. Актьорът издирил баща си, представил му се, но той повече никога не му се обадил.

Маринов прiзна как в ареста, когато заловили при опит за бягство, му счупили пръстите на ръцете. „Аз живеех в една държава, в която имаше закони. И ги наруших. Затова си платих. И това няма нищо общо с България“, отговори той на провокативния въпрос на водещата как е намерил сили да развее българския флаг след всичко преживяно.

ПИК

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook