img

Aко спите по-малко от 6 часа на ден, ще ви сполети нещо ужасно!

/
/
/
471 Views

Броят на часовете сън на ден, достатъчни да се намали рискът от развитие на сърдечно-съдови заболявания, е 6-8 часа, съобщават гръцки и испански учени. Резултатите от изследването са публикувани в EurekAlert !. Експертите подчертават, че ако един човек спи по-малко или се събужда често през нощта, вероятността за развитие на асимптоматична атеросклероза се увеличава.

Специалистите са анализирали изследванията, проведени през последните пет години.

Взети са предвид данните при повече от един милион души. Те са били разделени на три групи. В едната хората спят по-малко от шест часа на ден, във втората – повече от осем часа, а третата контролна група (шест – осем часа сън на нощ).

Наблюденията показват, че в сравнение с контролната група при останалите пациенти рискът от коронарна болест на сърцето и инсулт се е увеличил съответно с 11 и 33%.

Четиристотин хиляди доброволци също участваха в проучването. Бяха им дадени устройства за наблюдение на качеството на съня. Оказало се, че тези, които са спали по-малко от шест часа на ден или имат фрагментиран сън, повишават риска от атеросклероза, затлъстяване и диабет./ Zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук
Оценете публикацията

Публикувай коментар

Your email address will not be published. Required fields are marked *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!