img

Ако не носите очила вредите на сърцето си

/
/
/
294 Views

Напоследък забелязвам, че сутрин в очите ми се появява белезникав налеп, усещам сухота.

Какво ще ме посъветвате да направя? Интересува ме и още един въпрос: какво е по-добро за очите – очила или лещи? Досега при четене слагам очила, но лекарят ми предлага да ги заменя с лещи. Вие какво ще ми препоръчате?

Боряна Ивайлова, гр. Бургас

Сълзите трябва да предпазват окото от външни влияния. Обикновено съдържат муцини, мазнини, вода. А ако някои от тези елементи липсват, очите страдат. Белезникавият филм показва, че има застойни явления. Капките (“изкуствена сълза”) и прости хигиенни процедури трябва да помогнат.

Сутрин трябва да издухате добре носа си: издухайте едната ноздра, после друга. Това създава отрицателно налягане и каналчетата се отварят.

След измиване на лицето си направете масаж на очите: нежно масажирайте с показалеца краищата на клепачите от ляво на дясно и обратно. Измийте се с мек сапун, така че леко да попадне в очите ви пяна и да предизвика активно сълзене. Такова измиване няма да навреди.

По отношение на очилата и лещите всеки избира това, което е по-удобно за него. Но ако зрението се понижи дори леко, не можете да го оставите без внимание.

В продължение на 20 години американски учени провеждат проучване, което доказва: има пряка връзка между определени очни мускули и сърдечния мускул.

Специалистите стигнаха до извода: ако зрението на човек се влоши и той отказва да носи очила и напряга очите си, започва да страда от болки в сърцето, стенокардия. Но след като такъв пациент започне да носи правилните очила, симптомите на стенокардия изчезват. Днес е модерно да се носят очила: красивата рамка се превърна в аксесоар. И все пак те не са за всички.

Тогава лещите са за предпочитане например, за продължителна употреба. Те са добри, качествени, от тях има по-малко такива усложнения, като кератити, възпалителни заболявания. Но лещите за дългосрочна употреба изискват всекидневни грижи и поддържане на добра хигиена. Идеалният вариант са еднодневните контактни лещи. Сутрин си слагате лещите, а вечер ги сваляте.

Ето и няколко полезни упражнения за очи:

• Мигайте, като стискате силно клепачите (десет пъти).

• Извършвайте въртеливи движения по посока на часовниковата стрелка и в обратно (десет пъти).

• Преместете погледа си от близък обект към стъклото на прозореца (след като предварително сте поставили върху него маркировка), след това погледнете дърветата или къщите в далечината (повторете десет пъти).

• Затворете очи, притеснете към тях длани и пребройте до двадесет (повторете упражнението пет пъти).

Милена ВАСИЛЕВА

Здравето

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook