img

Ако изтървем наши сезонни работници към ЕС, България загива, апелират от Агроасоциацията

/
/
/
170 Views

От АЗПБ предупреждават, че ако отворим „зелен коридор“, за да угодим на Европа, последствията ще са непридвидими, научи trg.

В свое предложение изпратено днес до ръководителя на Националния оперативен кризисен щаб ген.майор проф. д-р Венцислав Мутафчиски, до здравния министър Кирил Ананиев и до земеделския министър Десислава Танева, Асоциация на земеделските производители /АЗПБ/ подчертава, че „Европейските “зелени коридори” за сезонни работници в агросектора застрашават българското селско стопанство и повишават риска от бум на заразени с коронавирус в страната“.

АЗПБ апелира, че в случай че Националният оперативен кризисен щаб вземе решение за отварянето на подобни “зелени коридори” за работници, следва същите да не бъдат допускани обратно в страната, докато не приключат извънредните мерки, както в съответната държава приемник, така и в България. Работниците също така трябва да бъдат предварително информирани, че ще бъдат карантинирани.

Ето какво пише в предложението:

Във връзка с предложенията на редица страни членки на ЕС за въвеждане на т. нар. “зелени коридори” за работници в ЕС и изявлението на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, в което посочи, че страните от ЕС могат да разработят „специфични процедури“ в отговор на кризисната липса на работна ръка в селското стопанство, бихме искали да подчертаем:

– Европейските “зелени коридори” за сезонни работници в агросектора застрашават българското селско стопанство и повишават риска от бум на заразени с коронавирус в страната.

Ако бъде предоставена възможност на нашите работници за сезонна заетост в сектора земеделие във високорискови държави, те неминуемо ще застрашат българските земеделски стопанства при завръщането си в родината след приключване на временния им ангажимент. Свободното им движение, освен удар по сектор земеделие, може да застраши и голяма част от населението.

Наша проверка установи, че водещите посредници на работна ръка у нас вече са активирани да търсят български работници за Англия, Германия и Испания – все страни с изключително високо ниво на разпространение на коронавирус и хиляди смъртни случаи.

В контекста на гореизложеното бихме искали да представим на Вашето внимание:

– В случай, че Националният оперативен кризисен щаб вземе решение за отварянето на подобни “зелени коридори” за работници, следва същите да не бъдат допускани обратно в страната, докато не приключат извънредните мерки, както в съответната държава приемник, така и в България. Работниците също така трябва да бъдат предварително информирани, че ще бъдат карантинирани.

флагман

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook