img

Африканското племе на догоните пази тайните на Сириус и разказва за среща с получовеци – полуриби

/
/
/
1360 Views

На територията на Мали в Африка живее едно малобройно племе. Заради трудния достъп до него то е било дълго време в пълна изолация от останалия свят, хората там на практика и сега живеят така, както преди много столетия.

Африканското племе на догоните пази тайните на Сириус и разказва за среща с получовеци - полуриби

Хората в племето се занимават със земеделие, отглеждат рогат добитък, развиват ковашки и грънчарски занаят.
Но най-главното – те владеят удивително дълбоки познания за Космоса и при това при пълното отсъствие на каквато и да е специална апаратура.

Според предположенията, племето догони обитава тези зами още от 1300 години от нашата ера. Преди това техните предци са живели на по поречието на Нигер на територията на сегашен Судан.

Африканското племе на догоните пази тайните на Сириус и разказва за среща с получовеци - полуриби

Идвайки на новото място те прогонили намиращите се там по-ранни племена, взаимствайки от тях някои неща от културата им – например езика им. Числеността на населението на догоните в днешно време достига 200 хиляди души.

Африканското племе на догоните пази тайните на Сириус и разказва за среща с получовеци - полуриби

Те строят домовете си в подножията на планините от глина и с плоски покриви. Сред обичайните постройки има и т. нар. мъжки домове с ниски покриви – направени са така, че по време на спорове мъжете да не могат да се изправят в целия си ръст. Има и женски, „менструални“ домове, които се намират в края на селищата. Сред племето се практикува женско и мъжко обрязване.

Независимо, че част от догоните са приели исляма, а останалите – християнството, те пазят свято и предават от поколение на поколение своите познания за устройството на света. По време на 30-те години на миналия век с догоните е живял дълго време френския етнограф Марсел Гриол. Именно на него те решили да открият тайните си познания.

Твърди се, че старец на име Оготемели в продължение на 32 дни общувал с французина, показвал му гравираните на камъните карти на звездното небе и много точно му разказвал за устройството на Слънчевата система и съществуването на спътника Юпитер и пръстена на Сатурн. По-късно Гриол описва всичко това в книга.
За най-основна звезда от небето догоните смятали Сириус и го наричали „пъпа на света“. Според техните легенди Сириус била тройна звездна система. Догоните знаели дори и за откритата неотдавна Сириус Б. Те имали информация дори за това, че тази звезда имала невероятна плътност – един кубически сантиметър от нея тежал цели 50 тона.

Най-интересното е откъде тези хора са могли да получат подобни знания, без да разполагат с никакви уреди или техника за наблюдение. При това много от откритията им били познати на света едва през 20-ти век.

Някои изследователи и самите догони смятат, че много отдавна от Сириус са дошли на Земята пришълци, които са установили контакт с техните предци, за да могат да предадат важната информация. Според преданията тези пришълци били полухора – полу риби. Дишали през вода, която постъпвала през специални шлемове.

Африканското племе на догоните пази тайните на Сириус и разказва за среща с получовеци - полуриби

Тези същества и летящите чинии са изобразени на пещерните рисунки на догоните, които датират отпреди повече от 700 години.

Друга интересна подробност е, че племето има цели четири калентара – на Слънцето, на Луната, на Сириус и Венера. Догоните и до днес смятат, че пришълците ще се върнат обратно на Земята, но вече в човешки облик.

Африканското племе на догоните пази тайните на Сириус и разказва за среща с получовеци - полуриби

Веднъж на 50 години догоните отбелязват празника Сиги. Те изработват за него специални, дървени маски и смятат, че честванията им съвпадат с момента на обновяване на света. След празника не унищожават маските, а ги пазят прилежно.

Именно и по техния брой малкото външни посетители на племето са успели да установят момента, в който неговите членове за първи път са започнали да празнуват подобни тържества.

Източник: pochivka.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook