img

8000 лв. става заплатата на депутат

/
/
/
943 Views

След увеличението на депутатските заплати от първи март, някои от тях ще взимат над 8000 лева.

Четири месеца откакто са в парламента, новите депутати получават неочакван подарък – заплатите от първите няколко месеца от мандата се увеличават с близо 14%.

Така от 1 март основното брутно месечно възнаграждение на народен представител минава от 5500 лв. на 5616 лв. Председателите на комисии и на парламентарни групи ще получават по 35% отгоре, или 7581 лв., пише Bulgaria ON AIR.

Ако има и научна степен „доктор“, ще получава още 10%, а ако е доктор на науките – и 15% отгоре върху тази заплата. Във втория случай тя би станала над 8400 лв.

От 1 март премиерската заплата, която е равна на тази на председателя на Народното събрание, става минимум 8704 лв., а президентът ще се разписва срещу над 11 хиляди, като не се смятат добавките за стаж и научна степен. Министрите пък вече ще взимат 7300 лв.

В страната съществуват редица държавни комисии, регулаторни и други органи и съдилища, в които заплатите са обвързани с тези на депутатите. Например председателят на Конституционния съд вече ще взима близо 10 000 лв., а председателят на Комисията за защита на конкуренцията – 7833 лв.

По закон заплатите на БНБ пък се определят в зависимост от средните заплати на ръководителите на търговските банки в страната. През 2022 г. заплатата на управителя на БНБ ще е над 20 хил. лв., а на подуправителите – по над 17 хиляди.

През 2005 г. като независим депутат в 40-ото НС Минчо Христов получава заплата около 2000 лв. По закон възнагражденията на народните представители са три пъти колкото средната заплата в публичния сектор, която към момента е 1872 лв. Така от 1 март тази година те ще се подписват под най-малко 5616 лева.

„Безобразие спрямо мизерните пенсии на хората, мизерните заплати, които получаваме. Една средна заплата е напълно достатъчна заедно с бонусите, които взимат. От комисия щяха да станат поне две средни заплати напълно достатъчни човек да се издържа“, коментира Христов.

А с допълнителните пари, които получават за своята дейност в Народното събрание, някои депутатите ще получават възнаграждение от над 8 хил. лв. Въпреки редицата предложения през годините за намаляване или замразяване на депутатските заплати, в 47-ия парламент тази тема сякаш е табу.

А българските граждани са категорични – искат резултати от работата на политиците. На заден план в парламента остана и темата за партийните субсидии. Според бившия депутат Минчо Христов те трябва да отпаднат.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook