img

7 начина да спрете настинката още преди да се е появила (СНИМКИ)

/
/
/
1463 Views

Когато настинката ви застигне, всичко, което искате, е да се сгушите на топло у дома и да почивате. За съжаление обаче, невинаги имаме възможност да се отпуснем, защото ежедневните задачи ни притискат, гоним срокове, имаме семейство, за което да се грижим.

Резултатът – сериозна вирусна инфекция, която може да засегне гърлото, носа, ушите и води до хрема, зачервено гърло, кашлица, болка в мускулите и главоболие, кихане и треска. За съжаление, възстановяването не е толкова лесно, а най-добрият начин да не стигнем до това състояние е да вземем превантивни мерки. Ето какво можете да направите, за да не се разболявате в сезона на вирусите.

1. Пуснете овлажнителя

Ниската влажност изсушава носа и затруднява способността да се борим с микробите. Овлажнителят помага да се поддържа влажността на лигавицата.

Но не забравяйте да поддържате овлажнителя чист, тъй като топлата влажна среда може да се превърне в място за размножаване на мухъл (което може да доведе до алергия).

2. Приемайте достатъчно витамин D

7 начина да спрете настинката още преди да се е появила (СНИМКИ)

Проучванията показват, че хората, които не получават достатъчно витамин D, са по-склонни да страдат от инфекция на горните дихателни пътища, което води до кашлица, болки в гърлото или запушен нос, спрямо тези, които се зареждат със „слънчевия витамин“.

Някои изследвания показват, че редовният прием на витамин D на ден може да предотврати респираторни инфекции. Можете да го намерите в храни, като сьомга, говеждо месо, яйчен жълтък, портокалов сок, сирене и гъби.

3. Дръжте ръцете си чисти и не пипайте лицето си

Дори и да не забелязвате, през деня неусетно докосвате често лицето си. Това обаче е доста вреден навик, особено по време на грипен сезон: когато сте в контакт с вирус (чрез друг човек или заразена повърхност), лесно го пренасяте чрез кожата. Мийте редовно ръцете и търкайте поне по 20 секунди.

4. Дезинфекцирайте телефона си

Помислете за всички места, на които сте слагали телефона си през деня: кухненския плот,  банята, масата в ресторанта. Което е показателно защо мобилните телефони могат да имат до 10 пъти повече бактерии, отколкото тоалетната чиния. Дезинфекцирайте с мокри антибактериални кърпи.

5. Намерете време, за да се отпуснете

7 начина да спрете настинката още преди да се е появила (СНИМКИ)

Стресът може да отслаби способността на вашата имунна система да се бори с инфекцията. Затова направете почивката приоритет. Изберете реласкиращи занимания, като йога, медитация, разходки.

6. Спете

Добрият сън е ключов, когато става въпрос за предотвратяване на настинки. Според изследване, хората, които редовно спят по-малко от седем часа, са три пъти по-склонни да се разболяват, отколкото тези, които са спали осем часа или повече всяка нощ.

7 начина да спрете настинката още преди да се е появила (СНИМКИ)

7. Приемайте цинк

Изследванията показват, че цинкът действително може да намали разпространението на вирусите, а приемането му (обикновено под формата на цинкови таблетки или цинкови назални спрейове) намалява продължителността и симптомите на настинка.

7 начина да спрете настинката още преди да се е появила (СНИМКИ)

Източник: www.blitz.bg

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook