img

6 народни средства за борба с простудата, които са пълен мит

/
/
/
807 Views

Малиновото сладко

Много хора са сигурни, че най-доброто средство против простуда и грип е малиновото сладко. Специалистите потвърждават, че това наистина е натурален антиоксидант и той действително ускорява процеса на освобождаване на организма от токсини. А такова прочистване подобрява функциите му и дори потиска стареенето на клетките и тъканите. Те обаче не съветват да го използваме като лекарство. Особено ако температурата на тялото на болния е над 37,8 градуса.
„Такава температура се смята за състояние на треска. И сгряващото действие, което е свойствено за сладкото от малини, може да стане причина за още по-виско покачване на температурата”, обясняват специалистите. Като допълват, че освен това, малината е един от най-силните алергени, а нейното съчетаване със захар само засилва действието им върху и без това отслабналия организъм.

Цитрусовите плодове

При първите симптоми на простуда някои хора веднага започват да се тъпчат с цитрусови плодове и то в големи количества. Специалистите обаче смятат, че портокалите и лимоните могат само да навредят. Те встъпват в „конфликт” с аспирина, който се съдържа в състава на прахчетата, таблетките и сиропите против простуда. А плодовите киселини, с които са пълни цитрусите, нарушават усвояването на ацетилсалициловата киселина.
„Освен всичко друго, излишъкът от киселини действа негативно на стомаха. – обясняват специалистите. – Но не е само това. Киселата среда е доста благоприятна и за бактериите”.
Затова те препоръчват при простуда да обърнете внимание на броколито. В този вид зеле се съдържа два пъти повече витамин С, отколкото в цитрусовите плодове.

Горещият чай

Хората пият с литри горещ чай при простуда. Докторите обаче препоръчват и дори настояват да се откажете от такъв начин на „лечение”.
„Не трябва да лекувате болно гърло с горещи напитки. Те само изгарят и без това наранената и уязвима устна лигавица. Да, в първите минути може и да почувствате съмнително облекчение, но след известно време обикновено нещата се влошават, става още по-зле. Чаят трябва да се пие топъл, в никакъв случай горещ.“

Мед

При простуда хората обикновено добавят мед в горещия чай – и това е много голяма грешка. Така той губи всичките си полезни свойства.
„Най-добре не смесвайте меда с никакви течности, яжте го с лъжичка. И няколко минути след това можете да пийнете топъл чай или някакво леко топло питие, или вода. Освен това, по отношение на меда често възниква алергия, а това може да задълбочи състоянието на болния.“

Кокоши бульон

Ползата от кокошия бульон е доказана и от учените, и от медиците. Той действително оказва противовъзпалително действие.
„По принцип се облекчава дишането на болните, освен това изчезват болките в гърлото – обясняват специалистите. – Също така, бульонът спомага за разгряване на кръвта и укрепване на нервната система”.
Но всички тези чудоефекти според терапевтите могат да се получат само ако кокошката е отглеждана в екологично чиста среда. Но точно такава кокошка трудно може да се открие по магазините. Експертите съветват преди да я сварите, да премахнете костите и веднага да изскубнете шията и гръбнака на кокошката, защото именно там се натрупват най-много вредни вещества.

Картофи

Вдишването на пара от врящи картофи може да изгори гласовите връзки, а хремата, която хората най-често лекуват по този начин, може да се задълбочи и да премине в синузит” – предупреждават специалистите. – Попадналата в носоглътката гореща пара води до разширяване на съдовете. А това засилва отока на носната лигавица и нарушава оттичането на течност от носните кухини. Същото се отнася за всякакви парови инхалации, а не само дишането над врящи картофи”.
Здравето

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook