img

5 уреда, които ви навъртат ток, дори когато сте ги изключили!

/
/
/
740 Views

Знаете ли, че домакинските уреди имат „таен“ живот и продължават да работят, дори когато сте натиснали бутона за изключване?

Сайтът Bright Side извършил известно проучване и установил кои устройства са особено опасни в това отношение и продължават да пилеят енергия, дори когато са изключени, пише Profit.bg

Зарядно без телефон – около 1.2 вата на ден

Зарядно, оставено в контакта, продължава да използва енергия, дори когато няма устройство, свързано с него. Енергията обаче е минимална, така че няма да се отрази твърде много на джоба ви.

Цифров тв тунер – около 22 вата на ден

ТВ тунерите продължават да работят, след като сте ги изключили и хабят енергия на стойност около 22 долара (39 лв.) на година. Повечето хора дори не си правят труда да включат тунерите си на стендбай режим, като смятат, че изключването на телевизора е достатъчно. Това увеличава разходите пет пъти.

Телевизор – около 24 вата на ден

Знаете ли, че след натискането на бутона за изключване телевизорът се озовава в стендбай режим, а не се изключва. Това хаби енергия на стойност около 25 долара (44 лв.) на година.

Персонални компютри и лаптопи – около 96 вата на ден

Дори изключени, персоналните компютри и лаптопите продължават да работят. Поради това, когато ги изключите от контакта, можете да спестите до 100 долара (176 лв.) на година. Хората, които оставят машините си в стендбай режим, умножават сумата по 1.5.

Устройства с таймер – около 108 вата на ден

Толкова незабележима подробност като работещ таймер може да ви подскаже, че устройството все още е включено. Изключвайки подобен уред, можете да спестите до 114 долара (200 лв.) на година.

Трябва ли да ги изключите от контакта?

За някои гореспоменатите суми са малки, за други обаче могат да са значителни. При всички случаи изключването на устройствата от контакта си струва – непредвидено увеличаване на консумираната енергия може да ви остави без пари и с пълна къща с изгорели уреди.

Източник: Дунавмост

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook