img

5 мита за остаряването, в които е крайно време да спрете да вярвате!

/
/
/
631 Views

Днес хората над 64-годишна възраст представляват по-голямата част от населението на планетата, пише profit.bg.

Никога преди в историята това не се е случвало. Доколкото нашето общество започна да старее от неотдавна, не е удивително, че представите ни за процеса на остаряване са погрешни. И това е интересно: Как да определите истинската си възраст? Т. нар. факти за старостта ни карат да изпадаме в ред заблуждения.

1. Либидото и сексуалната активност намаляват

Това не е истина. С възрастта хормоналният фон се променя, но това не се отразява задължително върху либидото. При много жени то се повишава след менопаузата. Експерти твърдят, че на либидото и сексуалната активност влияят не възрастта, а обстоятелствата, типични за по-възрастните. Например липсата на партньор.

2. Заради възрастта мозъкът започва да функционира по-зле

Това не е така. Невроните работят иначе, когато стареем. Може да ни стане по-трудно да запаметяваме. Подобно на случая със секса, тези способности силно зависят от социалните обстоятелства, физическата и умствената активност.

3. Ставаме по-консервативни

Не е точно така. Представете си десет човека – един на 10 години, друг на 20 години, трети – на 30 години, и т.н. Най-възрастният ще бъде най-малко либерален, в сравнение с останалите. Така правите извод, че с напредването на възрастта ставаме консервативни. Грешите, ако смятате, че в началото на живота си и във всеки един негов етап човек има едни и същи политически възгледи.

4. Ставате по-малко щастливи

За щастие, това не е така. Социолози от университета в Чикаго установиха, че макар щастието да е най-интензивно в периода между 30-ата и 40-ата година, като цяло нивото на щастие с възрастта самонараства, ако, разбира се, няма обстоятелства и фактори, които да го помрачават. Доказано е, че колкото по-възрастни ставаме, толкова повече се фокусираме върху приятните спомени и умеем да контролираме своите емоции.

5. Имунната система отслабва

Това е така като цяло, но имунната система на възрастните хора може да варира. Недохранването може да отслаби имунитета дори на младите хора. Затова трябва да обърнете внимание на менюто си. Освен това трябва да знаете, че с времето и натрупаните години създаваме имунитет срещу различни болести. Колкото по-възрастните сме, толкова по-малка е вероятността да заболеем.

 

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook