img

5 електрически уреда, които гълтат сума ток дори когато са изключени:

/
/
/
466 Views

Знаете ли, че някои домакински уреди могат да живеят „таен живот“ и да продължат да работят дори след като натиснете бутона за изключване? Има устройства, които използват електричество дори когато са изключени!

Хората тази есен са по-склонни от всякога да разберат кои устройства са особено „вредни“ и хабят енергия дори когато ги изключим или оставим в режим на готовност. За да проведете такъв експеримент, ви е необходим ватметър, тоест измервател на консумацията на енергия. Ние обаче можем да ви кажем кои уреди най-често продължават да консумират електроенергия, дори след като са изключени. Прочетете тази статия и намалете сметката си за ток!

1. Зарядно без телефон

телефон зарядно

Зарядно устройство, оставено в контакта, продължава да черпи енергия, дори когато към него не е свързано устройство. Трябва да признаем, че тогава количеството електроенергия, което зарядното консумира, е минимално и ще трябва да плащате около 1 евро на година за него.

2.Телевизор или цифров приемник

дистанционно телевизор

Цифровите приемници продължават да работят дори когато ги изключим, консумирайки около 30 евро енергия годишно. Много от нас дори не превключват приемника в режим на готовност, мислейки, че изключването на телевизора е достатъчно.

3. Телевизор

телевизор плосък екран

Знаете ли, че натискането на бутона, който поставя телевизора в режим на готовност, не го изключва? Устройството продължава да използва енергия. Режимът на готовност ще генерира сметки от €1 до €5 на година. Всичко зависи от модела на телевизора и неговата възраст. Разбира се, по-новите телевизори пестят енергия и консумират по-малко.

4. Лаптоп

включен лаптоп

Дори лаптопите, които са изключени, продължават да работят, защото не могат да разредят напълно батерията си. Следователно изваждането им от контакта може да ви спести много около 2-3 евро на година.

5. Устройства с часовници и таймери

печка таймер

Фурните, печките или микровълновите фурни обикновено имат часовници/таймери. Когато не ги използваме, тези устройства консумират енергията, необходима за захранването на тези часовници. Въпреки че това не е голяма консумация на енергия, като се има предвид, че имаме няколко такива устройства в кухнята, сметката може да се увеличи с 2-5 евро на година.

Трябва ли да изключите уредите си от контакта? ДА!

контакт

Как да изчисля колко електричество консумира определено устройство в моя дом?

Много е лесно. Всичко, от което се нуждаете, е малко данни и калкулатор:

Мощност на устройството * времето за работа е количеството енергия, изразходвано от избраното устройство по време на работа за определен брой часове. Например, ако каната за вода е с мощност 0,8 kW, то тя ще изразходва 0,8 kWh електроенергия за 1 час.

Консумирано количество kWh * енергийна тарифа = стойност в евро – това е колко трябва да заплатите за консумираната електроенергия от устройството, работещо за избрания брой часове. Например, ако пускате една и съща кана за вода всеки ден за 10 минути, ще платите 10 * 30 (дни в месеца) = 5 часа на месец. 5 часа * 0,25 евро (да кажем, че това е вашата тарифа за електроенергия) = 1,25 евро.

Горните суми може да изглеждат тривиални за някои хора, но сумирайте всички и ще спестите между 50 и 100 евро годишно, които можете да похарчите, да речем, за коледни подаръци за цялото семейство.

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook