img

3 симптома издават истинската клинична депресия

/
/
/
760 Views

Има три основни признака за настъпването на истинска клинична депресия. Ако са на лице, незабавно трябва да се свържете със специалист, казаха лекарите на кръгла маса пред вестник „Известия“.

Първият признак е свързан със сън и разстройствата на храненето: неочакваното пробуждане в средата на нощта, проблемът с храненето и неоправданото безпокойство може да е признак за нововъзникваща или вече узряваща депресия.

Разстройването на настроението са вторият знак. Ако човек се чувства по различен начин през деня, има повод да помисли. Същото важи и за сезонната цикличност: по-добре е да се обърне внимание на рязкото влошаване на общото ментално състояние в определени периоди от годината.

Третият знак е т.нар. Анхедония. Човек с андения не изпитва удоволствие. Не се впечатлява от вкусна храна, произведения на изкуството, приятни събития. Ако тези неща не ви причиняват никаква радост – вероятността от депресия е почти сто процента.

Според психиатрите, 20% от населението на света поне веднъж е чувствало симптомите на депресия. Световната здравна организация твърди, че планетата има 300 милиона пациенти с истинска депресия. Това са само потвърдените данни – за съжаление, в много култури депресията се смята за нещо срамно, толкова много хора просто не се обръщат към специалисти и не се регистрират. Такова състояние погрешно се счита за временна слабост, а не за болест./ Zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook