img

23 години от поръчковото убийство на митичния бос на бургаската Първа частна милиция Георги Николов-Мечката

/
/
/
524 Views
loading...

На днешната дата се навършват 23 години от поръчковото убийство на митичния бос на бургаската Първа частна милиция Георги Николов-Мечката. Разследването на тежкото умишлено престъпление официално е прекратено преди малко над 2 месеца заради изтекла давност. Така екзекуцията на Мечката се превръща в поредното знаково убийство на прехода в графата „Неразкрити“, припомня „Флагман“.

Какво разкрива „студеното досие“ по случая и как точно е извършена екзекуцията на боса на ПЧМ според експертизите и следствения експеримент, и с какво оръжие е убит Мечката? Появи се и разказ на единствената свидетелка, която твърди, че е видяла престъплението и убиеца в детайли, както и разговор между Николов и Георги Илиев, само няколко седмици преди разстрела пред спортен комплекс „Атлант“ в жк „Славейков“.

За пръв път една от ключовите фигури по разследването – апелативен прокурор Емил Христов, който тогава е шеф на следствието към Бургаската полиция, призна, че основната руска версия с поръчител Анатолий Домнушкин и физически извършител Андрей Баранецкий е провалила разкриването на тежкото престъпление. Сега, близо четвърт век по-късно, прокурор Христов е категоричен, че извършителите на са от бившите съветски републики и вижда сериозно българско участие в „мократа поръчка“.

Основател на СИК свърза убийствата на на Мечката, Луканов и доц. Цветанов

В края на август 1998 г., 3 години след разстрела на Мечката, един от основателите на СИК – Пламен Митрев прави сензационни разкрития за някои от знаковите убийства през 90-години на миналия век. Скандалният тв продуцент и собственик на модна агенция казва по време на разпит пред тогавашния директор на Националната следствена служба Бойко Рашков, че „много сериозни поръчкови убийци, служили дълги години в Афганистан“ са били в България, когато са убити босът на Първа частна милиция, бившият премиер Андрей Луканов и шефът на тотото доц. Цветан Цветанов.

„Хората, които със сигурност извършиха покушението над доц. Цветан Цветанов, аз ги знам кои са – двама руснаци. Но кой е българският им шофьор, мога само да предполагам. Сигурен съм в това, защото аз създадох руската връзка с Краснодар. Същите тези двама руснаци бяха в България точно по времето, когато беше застрелян Мечката. Същите хора бяха тук и през 1996 г., когато беше извършено убийството на Луканов”, казва Пламен Митрев.

Мечката, Луканов и доц. Цветанов са убити по сходен начин – с пистолет, от близко разстояние, почти от упор. Доц. Цветанов е разстрелян с 5 куршума в главата и шията на 30 август 1994 г. Убиецът открил огън по председателя на асоциация „Защита“ с унгарски пистолет АП, кал. 7,62 мм.

По подобен начин са застреляни босът на ВИС Васил Илиев и Мечката. Андрей Луканов пък е убит на 2 октомври 1996 г. Килърът причаква експремиера пред дома му на ул. „Латинка“ 15 и от около 1,5 – 2,5 м стреля 4 пъти по Луканов с пистолет „Макаров“.

Убийствата на Луканов и доц. Цветанов също остават неразкрити. Въпреки че в края на 2003 г. за екзекуцията на бившия министър председател, СГС постанови 5 доживотни присъди. 2 години по-късно ВКС оневини окончателно украинците Александър Русов, Алексей Кичатов, Юрий Ленев и българите Ангел Василев и Георги Георгиев.

„През 1995 г., десет дни преди смъртта на Мечката, ми се обади Виктор и ме помоли спешно да изпратя покани за пребиваване в България на трима от неговите хора и да ги приема – Михаил С., Павел Б. и едно момче, на което помня само първото име – Сафрон. То обаче стоя през цялото време с мен на Албена – много богато и културно момче. А другите двама в момента, в който пристигнаха с чартърен полет от Краснодар, ме помолиха веднага да им купя билети за София, че там ги чакали други хора. Те се прибраха на Албена 6 дни след убийството на Мечката и казаха, че много хубаво са си изкарали на Слънчев бряг. Около месец по-късно с Венци Д. заминахме за Краснодар, където той плати на руснаците 40 000 долара. Там имаше една специална сметка, от която можеха да теглят пари само четирима души: аз и един руснак, Венци и друг руснак. Подозирам, че с тези пари е платено за Мечката, но със сигурност не мога да кажа“, разказва Пламен Митрев.

Не е ясно обаче доколко надежден свидетел е „повелителят на манекенките“, който само няколко месеца по-рано – в края на 1997 г. става основен обвиняем по делото, известно като „Кукли на вериги“. Едва миналото лято бившият продуцент на „Блясък“ получи 14-годишна присъда на първа инстанция. Митрев бе признат за виновен за отвличания, изнасилвания и предоставяне на жени за развратни действия. Той примамил 4 млади красавици във вилата си в с. Градец с обещания за тлъсти договори с модна агенция. Веднага щом прекрачили прага на къщата обаче, момичетата били оковани във вериги, изнасилвани, бити и продавани на клиенти като проститутки.

Бившият тв продуцент и моден гуру е доста противоречива фигура; сн.: в. Труд

Прокурор Христов заяви, че версията в показанията на Митрев също е проверявана при разследването на убийството на Мечката.

„Това също е руската връзка, за професионални килъри-ветерани от Афганистан. Не можем да навържем убийството на Мечката с руснаци. Той няма конфликт с тях, а и те не работят по такъв начин“, каза Емил Христов.

Ликвидиран малко преди ареста на покровител – топ шпионин от ДС

Малко известен факт е, че бившето тайно ченге от Държавна сигурност Оник Калустян е основният идеолог и създател на Първа частна милиция. Легендарният разузнавач работи в ДС до самото й закриване – по линия на турската дипломация.

Официалното оттегляне на Калустян в началото на 1994 г. съвпада с възхода на ПЧМ. По документи бившите колеги в Специализирания отряд за борба с масовите безредици Найден Милков и Мечката са директори, а Рали Пенков – президент в най-мощната силова структура по Южното Черноморие.

По непотвърдена информация именно топ шпионинът Калустян осигурявал протекции на Мечката на много високо ниво в държавата. През октомври 1995 г., само няколко месеца след разстрела на боса на ПЧМ, контраразузнавачът е арестуван като началник на Службата за сигурност в РДВР Стара Загора – за шпионаж и държавна измяна. Срещу него са повдигнати обвинения – за това, че предал секретни документи от ДЗУ-Стара Загора на турското разузнаване МИТ, както и че злоупотребил със служебно положение, защото като основател на ПЧМ събирал сведения за конкуренти на свои клиенти.  Разузнавачът престоя в старозагорския арест, а след това и в пловдивския затвор 556 дни, докато Военноапелативният съд го оправда по всички обвинения.

Една от знаковите фигури на родното разузнаване си отиде в края на м. г. на 68-годишна възраст след тежко заболяване. Пред свои близки споделил, че едно от най-големите му разочарования било, че не успял да опази Мечката.

„Гръмнаха Жоро, след като свалиха протекциите му от службите. Не случайно Ончо беше арестуван по скалъпени обвинения, малко след като убиха Мечката“, каза близък приятел на Николов, пожелал анонимност.

Тайното ченге от Държавна сигурност Оник Калустян е основният идеолог и създател на Първа частна милиция

Чужди поръчители и извършители, но със сериозно българско участие

Някои от най-близките съратници на Георги Николов твърдяха, че знаят кой е поръчал и ликвидирал боса на ПЧМ. Само един обаче се осмели да загатне кои са хората, стоящи зад едно от знаковите убийства на прехода и макар индиректно да посочи участниците от българска страна в тежкото престъпление.

Според източник, цитиран от „Флагман“ българи наистина са изиграли сериозна роля за разстрела на Мечката. Поръчителите и физическият извършител обаче били от чужбина.

„Поръчителите никога няма да се разкрият, защото са много сериозни и влиятелни хора. Освен това връзката с тях по веригата отдавна е прекъсната. Емил Христов правилно казва, че килърът не е от бившите съветски републики, но защо толкова късно го призна? Това обаче не изключва варианта убийците да са чужденци, нали? По това време особено актуални бяха сърбите и хърватите. Колко хора затриха само“, разкрива съратникът на Георги Николов, чието име ще запазим в тайна.

Според него убийството е извършено от професионалисти, които са се подготвяли седмици за „мократа поръчка“. В прякото изпълнение са участвали поне 5 души, като е имало и резервен екип, в случай, че нещо се обърка, твърди нашият източник.

Българи изиграли много ключова роля в разстрела на Мечката, тъй като осигурили логистиката на групата. Тяхна задача било да вкарат и изкарат килърите безпроблемно през границата, да проучат навиците и маршрута на жертвата, да осигурят път за бягство от местопрестъплението.

„По това време в едната групировка имаше две бригади за „мокри поръчки“. Те бяха под прякото подчинение на бос, който беше убит на екзотичен остров. Малко след това същата съдба споходи и другите им ръководители, които после също станаха големи босове. Единият беше разстрелян пред фитнеса, а другият – в ресторанта на спортния му комплекс. Каква ирония, нали? След убийството на Мечката, последният стъпи сериозно в Слънчев бряг и дори сега неговите наследници имат парцели там“, разкрива още аверът на Мечката.

Той говори за популярните сикаджийски босове Поли Пантев, Евгени Стефанов-Женята и Милчо Бонев-Бай Миле. Първият е ликвидиран в началото на март 2001 г. във фоайето на суперлуксозния хотел „Сонеста“ на карибския остров Аруба. 39-годишният Пантев е застрелян с 4 куршума в главата от килър, който изскача от асансьора и убива боса пред десетки свидетели. Основаната версия за покушението са неуредени сметки с колумбийски наркокартел след отклоняването на 500 кг кокаин.

Женята е разстрелян 2 години по-късно – в края на 2003 г. пред собствения си фитнес до Румънското посолство в столицата. Стефанов е направен на решето с автомат, по него и бодигарда му са изстреляни 20 куршума. Женята е считан за много близък до Пантев, името му се свързва с наркоразпространение.

На 30 юли 2004 г. в най-масовото мафиотско убийство у нас е разстрелян Бай Миле. Босът е убит заедно с петимата си бодигардове в градината на ресторант „Славия“. Килърите нахлуват в заведението, дегизирани като спецполицаи, нареждат на боса и хората му легат на земята, след което ги екзекутират. Приживе на Бай Миле са приписвани близки контакти със сръбската престъпна организация, известна като „Земунския клан“.

„Не убиха Гошо заради охранителния бизнес, става въпрос за много пари! Мечката имаше интереси в много бизнес сфери, например – търговията с горива. Това е една от версиите и за убийството на Васко Илиев. Ето ви още една прилика. Но това е само един пример. Гошо беше много харизматичен и имаше контакти с доста влиятелни хора, около него винаги са се въртяли много богати бизнесмени. По това време се изкарваха пари от охрана, но няма никакви милиони в сакове, както се пише. Само мътят главата на момчето. (б. а. – говори за сина на Мечката – Никола) Гошо имаше големи планове, но го убиха, точно преди да дръпне много. Парите тепърва щяха да потекат като реки“, разказва нашият източник.

Има ли бургаско участие в покушението?

Фигури от местния ъндърграунд също са спрягани като физически извършители на убийството. Това обаче е много малко вероятно, тъй като те са лесно разпознаваеми и трудно ще се измъкнат незабелязано посред бял ден, през лятото в оживения парк. Освен това разследващите са категорични, че само много добър стрелец може да изпълни толкова прецизно „мократа поръчка“ с оръжие като чешкия картечен пистолет „Скорпион“.

„Със сигурност мога да кажа, че местни не са участвали пряко в убийството. Понеже подготовката на групата е продължила достатъчно дълго, са се притеснявали някой да не се изтърве преди или след поръчката, а и тези хора, за които се говори, всички ги познават, все някой щеше да ги види, да ги разпознае. Затова и свидетелката описва убиеца като чужденец. Не мога да кажа дали случайно или нарочно е посочен един от хората на Домнушкин. Според мен те бяха „бушони“. Мечката нямаше проблеми с руснаците, даже напротив. Проблемите идваха само от Домнушкин, но неговите покровители нямаше да му разрешат да гръмне Гошо. Има и още нещо, което не се връзва. Кой професионалист ще тръгне да тренира в залата и да се набива на очи дни преди да го стреля?“, разказва близък до Мечката.

Прокурор Христов разкри, че е работено и по тази версия, но не са открити доказателства. Приятелката на Георги Николов също казва, че не е имал проблеми с бургаските охранители от конкуренцията.

Вижте още във видеото за версията на Пламен Митрев и за евентуално участие в покушението на хора от местния ъндърграунд:
Източник: БЛИЦ

Коментирай чрез Фейсбук
Оценете публикацията

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook
error: Кражбата на материали от Trg.bg е забранена!