img

20-секунден навик ще запази гръбнака ви здрав за години напред!

/
/
/
1747 Views

Трябва да признаем, че не всеки знае колко важна функция изпълнява гръбначния стълб в човешкото тяло. На първо място, трябва да разберем, че гръбначният стълб е основната поддържаща структура на нашето тяло, която постоянно е подложена на напрежение.

Колко често забравяме, че гръбначният ни стълб не изисква по-малко внимание от останалата част от тялото ни. Изместването на междупрешленните дискове, херния, остеохондроза, прищипване на нервните корени и т.н. са само част от проблемите, които могат да се появят при неглижиране на здравето на тази част от тялото. В резултат на това ние сме придружени от постоянна болка в различни части от гърба и качеството на живота се променя. Междувременно има едно много просто упражнение, което ще помогне за поддържане на здравето на гръбнака ви в продължение на много години.
Добър навик за гръбначния стълб

20-секунден навик ще запази гръбнака ви здрав за години напред!

1. Вдигнете ръцете си към тялото си, а не към тавана.
2. След това огънете глезена т.е. съберете и двата крака и изправете коленете си.
3. Издърпайте задните части, т.е. напрегнете ги.
4. Издърпайте долната част на корема и здраво натиснете долната част на гърба до леглото.
5. И сега, запазвайки тази позиция, протегнете ръцете си нагоре и петите, разтягайки гръбнака в двете посоки.

Започнете да правите това упражнение по 5 секунди и постепенно увеличете до 20 секунди.
След това се отпуснете добре.

Препоръчвам ви първо да правите това упражнение на пода, на килима, като сте го усвоили и се чувствате добре, практикувайте го всеки път преди да си легнете.
Какъв е ефектът от това упражнение? Протягайки гръбнака преди лягане, вие разтегляте прешлените, като по този начин увеличавате разстоянието между тях и освобождавате деформираните и захванати междузвездни дискове.
Освободеното пространство ще даде възможност на сплесканите дискове през деня да абсорбират достатъчно количество течност за една нощ, а целият следващ ден дисковете успешно ще изпълнят амортизационната си функция!

Източник: zdrave.to

Коментирай чрез Фейсбук
Сподели новината

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook