img

103-годишен кардиолог разкри тайната на дълголетието – слушайте съветите му!

/
/
/
1466 Views

Кардиохирург, живее в град Лома Линда, щата Калифорния. Като го гледа човек, няма да каже, че пред себе си вижда столетник.

Всъщност, оказва се, че областта, в която живее д-р Уеърхам, е една от петте т.нар. Сиви зони – местата, където хората имат доста по-висока продължителност на живота в сравнение с останалото човечество. В този район има много вегетарианци, пък и самият д-р Уеърхам смята, че неговото добро здраве и дълъг живот се дължат преди всичко на диетата. Той е веган и вече повече от 50 години не яде никакви продукти от животински произход.

“Може да се каже, че аз по природа никога не съм бил склонен към вегетарианска диета. Моите родители бяха фермери и винаги имахме месо, на мен просто не ми допадаше животинската храна. Когато напълно се отказах от нея, отначало се притеснявах дали ще получавам достатъчно хранителни вещества, но след това открих, че може просто да приемам допълнително витамин В12”. През ръцете на д-р Уеърхам като кардиохирург са минали много сърца. Той споделя, че преди 50 години заедно с група хирурзи са пътували до азиатските страни да извършват отворени операции на сърце. И открил, че там боледуват по съвсем различен начин. “Оперирахме основно пациенти с вродени пороци на сърцето. Почти не срещахме случаи на исхемична болест. Това е болест на развитите страни”. Едва ли е нужно да отбележим, че жителите там се хранят основно с растителна храна.

Елсуърт УерхамБичът на богатите страни е повишеният холестерол, твърди д-р Уеърхам.

Според него ако хората изпълняваха неговите съвети да се откажат от месото, исхемичната болест на сърцето въобще би изчезнала. “Ако нивото ви на холестерол е по-ниско от 140, вие сте застраховани от неприятности със сърцето. А основният фактор, който повишава холестерола, са наситените мазнини, т.е. почти всички животински мазнини. Някои учени откриха, че и животинската белтъчина влияе на нивото на холестерола, така че дори да пиете обезмаслено мляко, това не го прави полезно. Захарта също покачва холестерола”, смята той. И казва, че за понижаването нивото на холестерола са полезни физическите упражнения, но ако ядете много мазна животинска храна, никакви физически упражнения няма да помогнат.

“Когато бях практикуващ лекар – продължава възрастният доктор, – аз се опитвах да обяснявам на пациентите, че животинската храна не им носи полза. Но човек трябва да е готов да се изправи срещу този проблем. Много е трудно да говориш на човек, който е свикнал да яде месо, че имате намерение да го лишите от обичайните му ястия. Начинът на хранене е прекалено болезнена тема. С хората можеш да говориш за каквото се сетиш – за ползата от спорта, за отпускането, за правилните психологически упражнения. И те ще се съгласят с вас. Но заговорите ли им за това какво ядат, става ясно, че са много чувствителни по тази тема. Ако пациентът е готов да ме слуша, аз обяснявам защо растителната храна е по-полезна от научна гледна точка.”

Всички хранителни пристрастия на човека са придобити, освен вкуса към майчината кърма, смята д-р Уеърхам.

Това означава, че ако родителите от самото начало захранят детето си правилно, то ще заобича здравословната храна.
“Дори възрастните хора, такива като мен, също могат да променят своя вкус. Някои например консумират прекалено много сол, без нея храната им се струва сурова. Но ако всеки ден намаляват по малко количеството сол в храната, в крайна сметка няма да забелязват разликата. Хранителните навици могат да се променят само за три месеца, стига да го искате”. Това, че неговият подход е правилен, се потвърждава от собствения му живот.

Той е излязъл в пенсия на 95 години, въпреки че колегите му го уговаряли да остане. “Аз мога и сега да работя. Мога да правя всичко, което съм правил преди – ръцете ме държат, ставите не ме болят, не губя равновесие – споделя той. – Просто реших, че е време да прекарвам повече време със семейството си”. Д-р Уеърхам води активен начин на живот – кара колата си, занимава се с градината, сам подстригва храстите и розите. Неговото сърце, както и целият му организъм, е напълно здраво.

Яна БОЯДЖИЕВА / здравето

Коментирай чрез Фейсбук

Публикувай коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

It is main inner container footer text
Следете ни във Facebook